Direct naar artikelinhoud

Magnette blijft luis in pels van Europa

Handelsverdragen moeten in de toekomst met alle lidstaten samen onderhandeld worden en de inhoud moet ook behoorlijk anders. Die voorwaarden stelt Waals minister-president Paul Magnette (PS) samen met een veertigtal vooraanstaande academici in een nieuw manifest.

Wie dacht dat het verzet van Wallonië eenmalige moeilijkdoenerij was, nadat ze na veel vijven en zessen toch het CETA-handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada goedkeurden, mag zijn mening herzien. Magnette presenteert vanochtend "de verklaring van Namen", een manifest van zijn hand maar mee ondertekend door een veertigtal academici uit Europa, Canada en de Verenigde Staten. De namen van die naar verluidt belangrijke stemmen wil Magnette vandaag zelf bekendmaken.

In het manifest, dat hij vrijdag al op de post deed met als bestemmeling Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, pleit de Franstalige socialist voor een reeks inhoudelijke voorwaarden.

Alle verdragen onder de loep

Maar wil hij vooral ook dat er anders onderhandeld wordt bij toekomstige handelsovereenkomsten die de Europese Unie sluit. "Het moet gedaan zijn met onderhandelen in besloten groepjes, waarbij de lidstaten niet of pas heel laat op de hoog gesteld worden. Waarna ze op een drafje de teksten waarover jaren onderhandeld is, moeten goedkeuren", licht Magnettes woordvoerder alvast een tipje van de sluier.

Het klimaatverdrag van Parijs toont voor de PS aan dat een inclusievere manier van onderhandelen niet utopisch is. "Als er op een redelijke termijn met zo veel landen een akkoord gesloten kan worden over zo'n belangrijk thema, waarom kan dat dan niet over een handelsverdrag?"

Tijdens een samenkomst van de zakenclub Cercle de Wallonie afgelopen vrijdag, liet Magnette ook al zijn tanden zien. Hij benadrukte er nogmaals dat het nog geen uitgemaakte zaak is dat het Waals Parlement de CETA-deal ook effectief zal goedkeuren. Die Waalse assemblee neemt intussen overigens al de andere lopende onderhandelingen over handelsverdragen van Europa onder de loep.

Het belangrijkste daarvan is TISA, een handelsakkoord tussen Europa, de VS, Japan, Australië en een twintigtal andere landen. "We moeten de moed hebben om de verworvenheden van CETA ook te incorporeren in de andere verdragen", zei parlementsvoorzitter André Antoine (PS) daarover onlangs in Le Soir.