Direct naar artikelinhoud

'Fietsen is: weer kind worden'

Op 7 oktober gaat L'Oiseau de Feu in première in de Gentse opera. Nancy Osbaldeston, 28 jaar,
is soliste bij Opera Ballet Vlaanderen en danst de rol van een van de vuurvogels.

1. Stoel

"Mijn vriend en ik kochten net een appartement in de stationsbuurt en daarvoor vond ik deze oranje fluwelen stoel bij Woontheater. Ik eet er mijn ontbijt. Wat ik eet? Eggs on toast, ontbijtgranen of havermout. En altijd koffie."

2. Oorbellen

"Mijn vriend heet Tabor en komt uit Hongarije, we leerden elkaar bij het ballet kennen. Hij was ook een tijdlang solist maar is nu balletmeester geworden. Van hem kreeg ik twee sets oorbellen die ik met elkaar kan dragen en kan aanpassen door er dingetjes aan te hangen. Ik hou wel van juwelen maar niet als ik dans."

2. Rubberen ei

"Ik heb dit altijd bij me. Ik gebruik het om mijn voetspieren uit te rollen, of ik hou het tegen de muur om mijn bil- en dijspieren te masseren. Ik kreeg het van een vriendin. Het is eigenlijk een soort speelgoedje dat ze in een museumshop kocht."

4. Tijgerbalsem

"Heb ik ook altijd bij me. Als er tijdens de dag vermoeidheid of pijn optreedt in mijn spieren, dan smeer ik het erop. Het zorgt voor een extra bloeddoorstroming op de plaats waar de pijn zich bevindt. Als danser merk je pas hoeveel beentjes en spiertjes een lichaam telt, en ook hoe uniek elk lichaam is. Zo kreeg ik altijd pijn als ik een split naar rechts deed. Bleek dat ik een stukje bot miste in mijn bekken. Niets ergs hoor, het is normaal."

5. Fiets

"Voor ik hierheen kwam, woonde ik negen jaar in Londen. Om op mijn werk te geraken, moest ik vijfenveertig minuten met de metro rijden. Ik haatte dat. Op het einde probeerde ik daar te fietsen, maar in Londen is dat echt een rat race, er is geen fietscultuur dus het is er levensgevaarlijk. Bovendien zijn de afstanden ook veel groter. Hier in Antwerpen geniet ik ervan dat ik alles met de fiets kan doen. Als ik fiets, voel ik me weer als een kind."

Sidi Larbi Cherkaoui creëerde dit ballet eerder al in Frankfurt, maar paste het stuk aan voor Opera Ballet Vlaanderen, waar hij sinds 2015 artistiek leider is. Nancy Osbaldeston was al bij het Ballet toen Cherkaoui er startte en vindt de samenwerking uitdagend voor haar als danser. "In zijn verbeelding ziet hij het onmogelijke en dat leidt altijd tot iets wondermoois." Eerder danste ze ook al in Café Müller van Pina Bausch. Ze woont met haar vriend in Antwerpen.