Direct naar artikelinhoud

45 jaar gewerkt, toch minder pensioen

Wie na een loopbaan van 45 jaar werkloos wordt of met brugpensioen gaat, zal in de toekomst minder pensioen krijgen. De socialistische vakbond ABVV trekt aan de alarmbel. Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) wijst erop dat hij enkel een achterpoortje in de wetgeving sluit.

De kritiek op de pensioenhervorming van de regering-Michel gaat voorlopig niet liggen. Vorige week besliste de regering dat 50-plussers die langer dan een jaar werkloos zijn voorlopig toch niet op het minimumpensioen terugvallen. Maar de socialistische vakbond ABVV benadrukt, zwaaiend met cijfers van de federale pensioendienst, dat wel degelijk 50-plussers geraakt worden door de pensioenhervorming van het Zomerakkoord.

Wie een loopbaan van 45 jaar achter de rug heeft, krijgt een volledig pensioen. Wie daarna blijft werken, kan extra pensioenrechten opbouwen. Maar wie na die 45 jaar werkloos wordt of - bijvoorbeeld bij een herstructurering - op brugpensioen gezet wordt, bouwt vanaf 2019 geen bijkomende pensioenrechten meer op. Het pensioen wordt voortaan berekend op basis van de eerste 45 jaar, en niet langer op basis van de laatste.

Aangezien het loon van een starter in de jaren 70 beduidend lager lag dan op het einde van de carrière, betekent dat dat ook hun pensioen lager uitvalt, waarschuwt het ABVV.

Leerplicht

Het gaat voornamelijk om mannelijke arbeiders die op hun 16de of jonger begonnen te werken. De leerplicht tot 18 jaar geldt immers pas sinds 1983. Volgens de vakbond gaat het om een vrij grote groep: "35 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen die in 2019 met pensioen gaan, gaan erop achteruit. Door de regeringsmaatregel kan hun verlies oplopen tot 113 euro per maand", zegt ABVV-pensioenspecialiste Celien Vanmoerkerke.

Pensioenminister Daniel Bacquelaine verwijst naar het principe achter de hervorming: werken moet altijd meer lonen dan werkloos zijn. "Wie 45 jaar gewerkt heeft, heeft nog steeds recht op een volledig pensioen. Maar we maken komaf met een achterpoortje in de wetgeving waardoor mensen na een volledige loopbaan hun pensioen opkrikken via een periode van werkloosheid of brugpensioen."

Hij noemt het bedrag van 113 euro "van de pot gerukt". "Om een bedrag van 113 euro per maand te verliezen, moet iemand al 53 jaar gewerkt hebben en meer dan acht jaar werkloos zijn geweest na een volledige carrière van 45 jaar."

Druppel op hete plaat

Bacquelaines coalitiepartners Open Vld en CD&V benadrukken dat mensen die een hele loopbaan hard labeur geleverd hebben niet blind geviseerd worden, en dat er overgangsmaatregelen zijn afgesproken. Zo blijven de oude regels van toepassing voor wie voor 1 september 2017 aan een volledige loopbaan van 45 jaar zat. "Zo worden verworven rechten gerespecteerd", zegt CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer. Ook wie een volledige loopbaan heeft maar niet in aanmerking komt voor vervroegd pensioen, krijgt een uitzondering, waardoor hij nog pensioenrechten kan opbouwen tot het moment waarop hij wel met vervroegd pensioen kan gaan.

Die overgangsmaatregelen zijn volgens het ABVV niet meer dan een druppel op een hete plaat. "Ze bieden geen oplossing voor de mensen die begonnen te werken na 1 september 1972 en 45 jaar loopbaan zullen bereiken. Als je weet dat de leerplicht pas in 1983 ingevoerd werd, zijn dat er nog een heel pak", besluit Vanmoerkerke.