Direct naar artikelinhoud

Screening asielzoekers leverde al zes 'hits' op

De screening van asielzoekers door de militaire inlichtingendienst en de Staatsveiligheid leverde zes 'hits' op, meldt minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Jambon deed de uitspraak tijdens een werkbezoek aan het noodopvangcentrum in Sint-Niklaas.

De screening van asielzoekers gebeurt momenteel op basis van lijsten waarover de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst beschikken. Jambon verklaarde een nog meer uitgebreide screening aan de bron te willen om te weten welke mensen in opvangcentra terechtkomen. De minister preciseerde achteraf dat juridisch onderzocht wordt wat bij de Dienst Vreemdelingenzaken kan, waar de procedure begint.

De bestaande screening leverde al zes 'hits' op, zei Jambon, zonder verder in detail te treden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaf mee dat het niet per se om Syrië-strijders hoeft te gaan. Hij zegt dat het onderzoek loopt en dat de informatie ook in het asieldossier terechtkomt.

Geert De Vulder, woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken, bevestigt dat beide kabinetten bekijken hoe er bijkomende controles kunnen ingepast worden. "Momenteel wordt er al gebruikgemaakt van de database van de Staatsveiligheid en de Inlichtingendienst van Defensie om vluchtelingen te screenen. Maar de politie beschikt ook over interessante informatie."