Direct naar artikelinhoud

UEFA steunt Platini, uit angst

De Europese voetbalbond UEFA blijft voorlopig achter zijn geschorste voorzitter Michel Platini (60) staan. Dat besloten de bondsvoorzitters van de 54 aangesloten landen in Nyon, waar ze voor spoedberaad bijeenwaren. De bonden willen Platini de tijd geven om zijn onschuld aan te tonen.

Die steunbetuiging aan Michel Platini komt voort uit een mengeling van loyaliteit en angst. Daarmee vertoont de situatie bij de UEFA steeds meer parallellen met wereldvoetbalbond FIFA, waar de omstreden Sepp Blatter jarenlang om dezelfde redenen in het zadel werd gehouden.

Op de bondskantoren van het internationale voetbal geldt een verstikkend adagium: bestuurders laten hun leiders pas vallen als er écht geen andere uitweg meer is. En hoewel de ontsnappingsroute van Platini steeds meer begint te lijken op een modderig bergpad langs een afgrond, ziet de UEFA hem nog steeds als de toekomstige president van de FIFA. Zo vertelt secretaris-generaal Gianni Infantino tijdens een persconferentie.

Overtuigend klinken zijn woorden niet. Het is ook niet voor niets dat de 54 Europese bondsvoorzitters zo snel mogelijk vertrekken uit het UEFA-hoofdkwartier in Nyon, in hun blinkende auto's met geblindeerde ramen. Weinigen willen openlijk hun handen branden aan het steunen van Platini, wetende dat de Fransman waarschijnlijk een vrije val tegemoet gaat.

Geen woord over onschuld

De bondsvoorzitters zeggen het niet hardop, maar ook bij velen van hen is twijfel ontstaan over de integriteit van Platini sinds naar buiten kwam dat hij in 2011 1,8 miljoen euro van FIFA-voorzitter Blatter accepteerde. De bedenkingen werden eerder deze week nog versterkt door voormalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson. Hij zei niet op de hoogte te zijn geweest van de transactie, terwijl dat wel had gemoeten als lid van FIFA's uitvoerend bestuur.

Volgens Platini had de omstreden betaling betrekking op werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 voor de FIFA verrichtte en was de transactie negen jaar uitgesteld vanwege de slechte kaspositie van de wereldvoetbalbond.

Zowel de Zwitserse justitie als de Ethische Commissie van de FIFA heeft grote twijfels bij die lezing. De betaling vond plaats drie maanden voordat Platini de Europese voetbalbonden opriep op Blatter te stemmen tijdens de voorzitters- verkiezing van de FIFA in mei 2011.

De Ethische Commissie van de FIFA legde beiden vorige week een schorsing van negentig dagen op. Daardoor mocht Platini niet bij de crisis- bijeenkomst zijn en liet hij zijn advocaat gisterenmiddag vragen van de Europese bondsvoorzitters beantwoorden.

Volgens Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse voetbalbond KNVB, deden ze dat overtuigend. "Het was een duidelijk verhaal over hoe het is gegaan. Dat geloof ik best."

Toch valt de twijfel af te lezen aan de gezamenlijke verklaring die de bondsvoorzitters na afloop opstelden. Daarin wordt met geen woord gerept dat de UEFA-voorzitter onschuldig is. "We steunen Michel Platini's recht op een spoedig en eerlijk proces en op de mogelijkheid zijn naam te zuiveren", staat er onder meer.

Had deze situatie zich een halfjaar eerder voorgedaan, dan was de eensgezindheid een stuk groter geweest. Toen leken de twee machtigste voetbalbonden en hun bestuurders nog onaantastbaar. Maar nu de FBI en de Zwitserse justitie hun opwachting hebben gemaakt, is alles anders. Een aantal FIFA-bestuurders is geschorst of zit zelfs in de gevangenis en UEFA-leiders vrezen een sneeuwbaleffect.

Voor hen zijn de gebeurtenissen bij de FIFA een blauwdruk van hoe het niet moet. Omstreden bestuursleden werden daar jarenlang de hand boven het hoofd gehouden. Inmiddels staat de reputatie van de FIFA gelijk aan die van een door wanbestuur omgevallen bank. Dat moet bij de UEFA worden voorkomen.

Dus steunen de bonden hun geschorste leider op papier, maar trekken ze langzaam maar zeker hun handen van hem af. Dinsdag, als het FIFA-bestuur bijeenkomt, wordt er voorzichtig gekeken naar een alternatieve kandidaat voor de voorzittersverkiezing van de FIFA, op 26 februari.