Direct naar artikelinhoud

Ziekenhuizen sjoemelden met scanners

Zeven Belgische ziekenhuizen hebben het RIZIV 2,6 miljoen euro terugbetaald. Dat is 65 procent van wat ze verdienden aan een PET-scanner waar ze eigenlijk geen vergunning voor hadden en die dus illegaal in de ziekenhuizen stond.

PET-scanners zijn toestellen die kwaadaardige tumoren opsporen bij patiënten. Ze kosten ontzettend veel geld: tot 800.000 euro voor de beste modellen. De overheid geeft subsidies aan ziekenhuizen die dat soort scanners hebben, maar beperkt tegelijk het aantal PET's in ons land. In totaal hebben dertien ziekenhuizen in ons land een vergunning voor een dergelijk apparaat. "Maar de afgelopen jaren hebben zeven andere ziekenhuizen op eigen initiatief en voor eigen rekening een PET-scanner gekocht", zegt CD&V-parlementslid Nathalie Muylle. "Daarvan waren er drie in Wallonië, drie in Brussel en één in Vlaanderen: het OLV-ziekenhuis in Aalst."

Terwijl ze geen recht hadden op zo'n scanner, slaagden ze er wel in om de behandelingen te laten terugbetalen door het RIZIV. "Maar daar is in 2014 een einde aan gekomen. Toen hebben die instellingen de kans gekregen om via een eenmalige dading het geld dat ze onrechtmatig hadden ontvangen terug te betalen", zegt Muylle. "In totaal hebben ze 2,6 miljoen euro moeten terugstorten. Vanaf toen was het ook verboden om de 'zwarte' scanners nog langer te gebruiken."

Cowboys

Het toont vooral dat de concurrentiestrijd in de zorgsector nog steeds moordend is. "Er zijn nu eenmaal cowboys", zegt Peter Degadt van de ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen. "Vooral in Brussel is dat een probleem, waar een pak heel grote ziekenhuizen heel erg dicht bij elkaar zit. Een ziekenhuis zonder PET-scanner moet eigenlijk doorverwijzen naar een ziekenhuis waar er wel een is. Maar er zijn er dus ook die zich niet aan de spelregels houden. Ze willen zelf alle behandelingen aanbieden."

Voor de duidelijkheid: patiënten die onderzocht werden door de illegale scanners zijn nooit in gevaar geweest. "Dat is een diagnostisch apparaat", zegt Degadt. "Je kan daar eigenlijk niets verkeerd mee doen." De programmatie die bepaalt welk ziekenhuis recht heeft op welk toestel, is intussen regionale bevoegdheid geworden. "De Brusselse ziekenhuizen hebben inmiddels een vergunning om de PET-scanners te gebruiken", zegt Nathalie Muylle. "In Vlaanderen is er nog niets veranderd."