Direct naar artikelinhoud

Rudi Vranckx en de (de)radicalisatie

REPORTAGES Panorama: Mijn Jihad, donderdag 30/04, 21u30, Canvas Vranckx: de bevrijding van Kobani, zaterdag 25/04, 20u, Canvas

Syrië en het jihadi-terrorisme van Islamitische Staat oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op sommige jonge Europese moslims. Duizenden, onder wie ruim 400 Belgen, verlieten huis en haard om er als Syriëstrijders te gaan vechten. Dat werd aanvankelijk niet echt als een probleem gezien. Tot enkelen onder hen geradicaliseerd terugkwamen en de wereld schokten met terroristische aanslagen zoals die op Charlie Hebdo.

Panorama stuurde Rudi Vranckx op pad om te onderzoeken of het ook anders kan en welke alternatieven de islamgemeenschap te bieden heeft. Onder de brug van Vilvoorde luistert hij naar ouders van Syriëstrijders die hun ervaringen willen gebruiken om anderen te sensibiliseren. Bij een vooraanstaande imam in Antwerpen volgt hij een deradicaliseringssessie en in een moskee verneemt hij dat de islam en de westerse wereld wel verenigbaar zijn.

Ten slotte ontmoet de reporter in Libanon enkele Vlaamse moslims die op allerlei manieren de regio proberen te helpen om radicalisering te voorkomen. Verhelderende reportage waarin aandachtig geluisterd wordt naar 'andere' stemmen in de hoop dichter bij een oplossing te komen voor beide gemeenschappen.

Zaterdag kan u in Vranckx de gruwelijke realiteit op het terrein ervaren in een Britse reportage waarin reporter Kiki King optrekt met Koerdische strijders en strijdsters die er in januari, na een maandenlange bezetting, in slaagden grensstad Kobani op IS te veroveren. Wat rest, is een volledig in puin geschoten stad en een geïmproviseerd kerkhof waar kinderen met stenen de talloze graven van elkaar proberen te scheiden. Schokkende documentaire met aangrijpende getuigenissen van Koerdische vrouwen en kinderen.