Direct naar artikelinhoud

'Le Fou bedreigde cipiers, maar dat is lang geleden'

Farid 'le Fou' Bamouhammad (47) moet van het hof van beroep in Brussel niet terug naar de cel omdat hij in 2007 cipiers en de directie van de gevangenis in Ittre met de dood bedreigde. 'De feiten zijn ernstig, maar bijna acht jaar geleden. De man is ook veranderd. Voor mij zijn de bedreigingen verjaard', sprak de openbaar aanklager.

De advocaten van de cipiers en de gevangenisdirectie zullen pas vandaag op het proces in Brussel in hun kaarten laten kijken. Maar hun gezicht sprak boekdelen toen de openbaar aanklager na een urenlang requisitoir het woord 'verjaring' uitsprak. Voor het openbaar ministerie moet Farid Bamouhammad niet terug naar de cel nadat hij in 2007 tijdens een kort verblijf in de gevangenis van Ittre elke dag doodsbedreigingen uitte tegenover cipiers en directie.

In de Waals-Brabantse gevangenis zagen ze Bamouhammad op voorhand al niet graag komen. Directielid Annick Cassez had 'le Fou' in 2003 al over de vloer gekregen. Ook toen deed Bamouhammad zijn naam van moeilijke gevangene alle eer aan: hij bedreigde Cassez met de dood. De dokter zette haar toen drie weken verplicht thuis. Toen ze te horen kreeg dat Farid Bamouhammad door een staking in de gevangenis van Andenne naar 'haar' gevangenis in Ittre verhuisde, was ze op van de zenuwen.

Vastgeketend

Haar intuïtie was juist: Bamouhammad deed moeilijk, cipiers werkten hem tegen de grond en sleepten hem op handen en voeten naar een cel. Daar kleedden ze Bamouhammad helemaal uit en bonden hem vast met kettingen. Dag en nacht. Farid Bamouhammad zat daar uiteindelijk zo anderhalve week vast. "Onmenselijk", oordeelde de strafrechter in Nijvel in 2013. Die rechter gaf Cassez, haar rechtstreekse overste en de chef-surveillant van de gevangenis een simpele schuldigverklaring. Ze moesten 'le Fou' samen ook 11.000 euro schadevergoeding betalen. Farid Bamouhammad op zijn beurt moest hen elk één euro betalen voor het leed dat hij hen had aangedaan.

Op het proces in beroep gisteren in Brussel verscheen Farid Bamouhammad als een vrij man. Hoewel hij nog een celstraf moet uitzitten tot 2027 is hij te ziek voor de gevangenis. Zijn ziekte: het syndroom van Ganser, een zeldzame psychische aandoening die vooral voorkomt bij mannelijke gevangenen die onder enorme stress staan en jarenlang geïsoleerd moesten leven.

Gisteren had hij drie advocaten bij om zijn belangen te verdedigen. Zij gaan voor de vrijspraak. "Een principekwestie", zei Marc Neve, een van zijn raadsmannen. "Meneer Bamouhammad heeft daar in de gevangenis gedaan wat hij heeft gedaan omdat dat het enige was wat hij kon doen."

Dat was ook de verdediging van hoofdcipier Daniel Delbart: hij móést Farid Bamouhammad wel tegen de grond werken toen hij aankwam in de gevangenis van Ittre, zei hij. "Bamouhammad bleef maar zeuren achter zijn tabak. Ik zei hem dat hij moest wachten tot in zijn cel. Ik zag aan zijn gezicht en zijn ogen dat hij iets van plan was. Toen heb ik hem op de grond geduwd zonder hem te slaan. Ik was werkelijk bang van hem."

De openbaar aanklager vraagt voor het gevangenispersoneel de vrijspraak. De advocaat van Bamouhammad zei dat hij daar niet akkoord mee kan gaan.