Direct naar artikelinhoud

Keuzestress voor Preud'homme

Michel Preud'homme kan de laatste weken maar niet kiezen. Eerst Tom De Sutter (29), dan weer Obbi Oulare (19) en dan eens allebei. Met Europa achter de rug en enkel nog de titelstrijd voor zich moet Club Brugge stilaan beslissen op welke spits het de komende zes matchen wil gokken.

Michel Preud'homme keek vorige week nog grijnzend in de richting van de journalisten. "Het is de laatste tijd makkelijk om mijn ploeg te raden, niet?" De coach van Club Brugge laat geen moment onbenut om te zinspelen op het feit dat hij amper fitte spelers heeft. Voor wie het de eerste tien keer nog niet gehoord zou hebben. "Ik ben al blij als ik er elf op het veld krijg, dus dat is eenvoudig voor jullie."

De coach dwaalt, want diep in de spits - zowat de enige plek waar Preud'homme nog twee volwaardige alternatieven heeft - blijft het de laatste weken gokken. Hij startte tegen Standard met Tom De Sutter als titularis, trok een week later naar Kortrijk met Obbi Oulare én Tom De Sutter in de basis, posteerde vervolgens Oulare alleen in de spits tegen Dnipro en gaf tegen Anderlecht het vertrouwen opnieuw aan De Sutter. Vier dagen later in Europa mocht die nóg eens starten, maar zondag tegen Gent belandde hij op de bank. Zoals de coach met zijn targetspitsen jongleert, daar zouden ze in een circus bewonderend voor tussen hun tanden fluiten.

"Je moet stilaan naar een vaste keuze", vindt Hugo Broos, als coach twee keer kampioen met Club Brugge en één keer met Anderlecht. Al was het maar omdat de huidige hiërarchie - of het gebrek daaraan - het vertrouwen van de spitsen niet ten goede komt.

Toen Oulare een dijk van een match speelde thuis tegen Dnipro, stond hij glunderend voor de pers in de mixed zone: "Ik hoop wel dat ik hier punten heb gescoord, ja." Vier dagen later zat hij tegen Ander-lecht geprikkeld op de bank. Oulare is jong en ongeduldig. "Ik heb mijn zoon uitgelegd dat hij moet leren aanvaarden dat hij nog niet onbetwistbaar is", zei vader en ex-profvoetballer Souleymane Oulare daarover. "De Sutter staat nog voor hem."

Oulare bezig aan remonte

Vraag is of de troon van de nummer één bij Club erg stevig is. De Sutter viel thuis mager in tegen Dnipro, speelde onopvallend tegen Anderlecht en kon ook in Oekraïne niet overtuigen. Dat de jonge Oulare al die tijd talk of the town was, moet gestoken hebben.

De Sutter is oud en eergierig, niet bereid om zich makkelijk te laten wegdrummen. "Het heeft mij gestoord dat ik vroeger als de brave jongen in de spits gezien werd", gaf hij onlangs in De Morgen aan. "Ik verdween snel naar het tweede plan, want die andere spits had wél een moeilijk karakter en van hem waren ze bang."

De Sutter kende een fenomenaal slot van de reguliere competitie, maar wordt desondanks voortdurend gewisseld. Oulare zit hem op de hielen. Wie de statistieken van de twee spitsen naast elkaar legt, stelt vast hoe Oulare op bijna alle terreinen winst boekt tegenover De Sutter. De accuraatheid van Oulares passing, zijn doortastendheid in duels en zijn scherpte voor doel: het zit sinds de start van play-off I allemaal in de lift.

Vaste pikorde

Het maakt de keuze van Preud'homme alleen maar lastiger. Zeker omdat Oulare het vertrouwen dat hij zondag tegen Gent eindelijk kreeg niet kon rechtvaardigen. Deze keer maakte het jonge veulen niks klaar en schoot de ervaren hengst Club als invaller te hulp. Broos: "Als je mij vraagt wie bij Club de nummer één moet zijn in de titelstrijd, dan zeg ik: De Sutter. Punt uit."

Broos vreest een gebrek aan conditie bij Oulare. "Zet die jongen nu zes matchen na elkaar in de basis en je brandt hem op. Hij is niet klaar. Preud'homme weet dat en brengt hem geleidelijk aan." De coach van blauw-zwart moet volgens Broos terugkeren naar de hiërarchie van voor de start van de play-offs. Toen startte De Sutter in zes van de negen competitiematchen.

"Nu het Europese parcours voorbij is en ze vanaf volgende week naar een normaal ritme terugkeren, zou ik stoppen met te roteren en gewoon voor mijn beste ploeg kiezen. En dus ook de beste spits. Zo doen alle Europese topploegen het ook. Enkel tactisch zou ik nog wisselen: stel dat je op de counter wil spelen, dan kun je met Oulare starten."