Direct naar artikelinhoud

Google? Zoek naar: ALPHABET

Zeg niet langer Google, zeg Alphabet. Toch als je het hebt over het moederbedrijf van de zoekmachine en al haar dochterbedrijven. Het lijkt een simpele naamsverandering, maar er gaat veel meer achter schuil. De belangrijkste vragen beantwoord.

Wat is Alphabet?

Google-oprichter Larry Page legt het uit in een brief die hij verstuurt aan investeerders en publiceert op abc.xyz: "Alphabet is voor het grootste deel een verzameling bedrijven."

Het is niet de bedoeling dat de naam Alphabet consumenten uiteindelijk bekend in de oren zal klinken. Het wordt een moederbedrijf zoals er zovele zijn, waarbij de merken centraal moeten staan. "Met als grootste, uiteraard, Google", licht Page toe. "Onder Alphabet wordt Google enigszins afgeslankt, de bedrijven die ver van onze internetactiviteiten afstonden, vallen nu onder Alphabet in plaats van onder Google."

Waarom was dit nodig?

Google is al lang niet meer alleen een zoek- en advertentiemachine. Met Calico bezit het een bedrijf dat onderzoek doet naar ouderdomsbestrijding. Er is Fiber, dat snelle breedbandnetwerken maakt en aanlegt. Ook Google X, het lab waar het internetbedrijf experimenteert met de zelfrijdende auto, wordt een tak van Alphabet.

Heel concreet zorgt de te nauwe band met Google voor perceptieproblemen bij een bedrijf als Nest, dat 'slimme thermostaten' verkoopt en waar Google eigenaar van is. Het idee dat zoekmachine Google zou weten wanneer je thuis bent - en vooral wanneer niet - doet de wenkbrauwen fronsen. Een overheveling naar Alphabet moet daar verandering in brengen.

"Het hele punt achter Alphabet is dat alle verschillende Alphabet-bedrijven onafhankelijk zijn en hun eigen merken kunnen doorontwikkelen", verduidelijkt Page.

Wat is de achterliggende gedachte?

Google-oprichter Larry Page overweegt deze beslissing naar verluidt al jaren. Het is een ultieme zet waar hij altijd naar gestreefd heeft. "Het klinkt misschien niet zo vanzelfsprekend, maar misschien moet je daadwerkelijk meer projecten uitwerken die minder verband houden met elkaar", sprak Page twee jaar geleden al zijn ambitie uit in een interview. "Terwijl je in de zakenwereld altijd moet denken: 'Wat is het meest aangrenzende en logische dat ik nu kan doen?' omdat je daar experts voor moet hebben."

Een blik naar de geschiedenis van IBM, Nokia of Microsoft is genoeg om te weten wat er kan gebeuren als de wereld verandert en een bedrijf zich niet kan aanpassen. De bedrijven onder Alphabet kunnen risico's nemen en markten ontdekken om erin te domineren of te floppen, terwijl Google zich los daarvan kan focussen op zijn kerntaken.

Met het optuigen van een overkoepelend moederbedrijf komt Google ook tegemoet aan de wensen van Wall Street: doordat de uiteenlopende bedrijfsonderdelen meer autonomie krijgen onder Alphabet, krijgen beleggers beter zicht op de resultaten van elk onderdeel.

Wat gebeurt er met Google?

De zoekmachine, Google Maps, Android, YouTube, Gmail en de online-advertenties blijven onderdeel van Google. Het zijn vooral de bedrijven die ver van het traditionele internetbedrijf staan, die worden overgeheveld.

Larry Page, Sergey Brin en Eric Schmidt, de voormalige bazen van Google, krijgen leidende functies binnen Alphabet Inc. Na de herstructurering wordt Sundar Pichai de nieuwe CEO van Google.

Door het terugtreden als Google-CEO maakt Page tijd vrij om zich te richten op andere dochterbedrijven. "Sergey en ik gaan ons nog serieuzer bezighouden met het starten van nieuwe dingen. Onder Alphabet valt onder meer het X-lab, de kraamkamer van Wing, onze dronebezorgdienst. Wij zijn ook zeer enthousiast over Google Ventures and Google Capital, twee investeringsmaatschappijen die zich toeleggen op start-ups."

Wat verandert er voor u?

Voor gebruikers zal er niet veel veranderen. Vooralsnog zijn er geen ingrijpende veranderingen aangekondigd bij de zoekmachine en YouTube.

Voor aandeelhouders verandert er wel wat. Aandelen van Google worden één op één vervangen door aandelen van Alphabet. Vanaf het vierde kwartaal worden de financiële resultaten van Google los gemeld van die van de andere onderdelen van het concern.