Direct naar artikelinhoud

Belgisch ambassadeur tegen uitwijzingen naar Zuid-Sudan

In een uitgelekt advies aan de regering is de Belgische ambassadeur in Zuid-Sudan hard voor uitwijzingen naar dat land. 'Slachting en verkrachting zijn alomtegenwoordig.'

Tussen de migranten die opgepakt zijn bij de ontruiming van het Maximiliaanpark zitten ook enkele Zuid-Sudanezen. De Dienst Vreemdelingenzaken stelt dat het er op dit moment twee zijn. Gezien er voor hen geen identificatiemissie is zoals bij Sudanezen, zal het nog een tijdje duren om hen te kunnen terugsturen.

Maar met het oog op hun repatriëring naar Zuid-Sudan heeft Hugo Verbist, ambassadeur in Oeganda en Zuid-Sudan, alvast een vraag gekregen van de Belgische politiediensten. Ze wilden weten of de begeleiders van de gerepatrieerden veilig één nacht zouden kunnen verblijven in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan.

'6 miljoen ondervoed'

De ambassadeur was er niet mee opgezet dat zijn mening enkel gevraagd werd over de veiligheid van de begeleiders, maar niet over die van de migranten in kwestie. Daarop heeft hij niet alleen de politiediensten zijn advies bezorgd, maar ook de kabinetten van Ontwikkelingssamenwerking, Binnenlandse Zaken, Defensie en van de premier. Ook de verschillende ambassades en consulaten staan in kopie.

De ambassadeur herhaalt in zijn e-mail meermaals dat de lezer zelf zijn conclusies moet trekken, maar combineert dat met een schijnbaar oneindige opsomming van wat er allemaal verkeerd gaat in Zuid-Sudan, gestaafd met rapporten en cijfermateriaal.

"Van de 10 miljoen mensen die zich nog in Zuid-Sudan bevinden zijn meer dan 6 miljoen (bijna 2/3) voedselonzeker, chronisch ondervoed of erger nog, in hongersnood verkerend", schrijft ambassadeur Verbist, die niet op onze vragen wil antwoorden. "Amnesty International wijst op het gebruik van honger als een wapen en op de 'vicious brutality'waarmee de transitieregering en haar militie optreedt. Martelingen, plunderingen het afslachten van burgers en verkrachtingen zijn alomtegenwoordig."

'Moordenaars in uniform'

Douglas Johnson, een Amerikaans onderzoeker die gespecialiseerd is in Zuid-Sudan, bevestigt dat de mail een goed beeld schetst. "Niemand heeft er controle over de veiligheidsdiensten", zegt Johnson aan de telefoon.

"Er zijn verschillende berichten van mannen in uniform die burgers bestelen en vermoorden. Iedereen met een wapen doet er zijn zin."

Ambassadeur Verbist wijst erop dat de VS een beschermde status verlenen aan migranten uit Zuid-Sudan. "Ik laat in het midden of het aangewezen is om een stap verder te gaan in ons immigratiebeleid dan de VS onder Trump."

Hij sluit zijn mail af met een cynische noot: "Op basis van de objectieve situatie kan deze post niet garanderen dat de mensen die worden teruggestuurd nog lang in leven zullen blijven. Anderzijds, één nachtje in Juba zullen de begeleiders hoogstwaarschijnlijk wel overleven."

Het kabinet Buitenlandse Zaken was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.