Direct naar artikelinhoud

Demir biedt excuses aan, maar niet aan CD&V

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) heeft zich verontschuldigd voor haar uitspraken over CD&V. Toch blijft ze bij haar analyse dat de partij moslims als kiesvee behandelt.

"Dit was zonder meer de zwaarste week uit mijn carrière", schrijft Zuhal Demir in een uitgebreide post op haar Facebook-pagina. In een interview in De Zondag had ze CD&V een week geleden een 'moslimpartij' genoemd, iets waar ze "wilde voor waarschuwen". De christendemocraten eisten excuses, maar bij Demir bleef het een week stil.

"Ik geef toe dat de hardheid van mijn uitspraken wellicht niet passend was voor een lid van de regering", schrijft ze nu. "De premier had gelijk toen hij me hier op wees. Ik heb zijn terechtwijzing ook aanvaard en me verontschuldigd."

Met haar mea culpa op Facebook anticipeert ze op de voorstelling van haar beleidsbrieven vandaag en morgen. Mochten er tegen dan geen verontschuldigingen komen, dan zou CD&V tegenstemmen. Zo dreigden ze premier Charles Michel (MR) met een regeringscrisis op te zadelen.

Moedig signaal

Demir belooft in haar Facebook-post dat ze zich meer terughoudend zal gedragen als staatssecretaris, en dat ze zich ook loyaal zal opstellen tegenover CD&V. Toch blijft ze bij haar oorspronkelijke analyse. Ze verduidelijkt dat moslims geen 'kiesvee' zijn, wel dat ze zo behandeld worden.

"Mensen 'als kiesvee behandelen' is een vorm van politieke 'quick wins', waar we allemaal beducht voor moeten zijn", schrijft ze. "Door gemeenschappen niet tegen de haren in te strijken met onze waarden en normen, rinkelt de kassa. Maar op langere termijn betaal je er wel een hoge prijs voor."

Ze verwijst naar het referendum in Turkije, waarbij de Belgische Turken massaal stemden voor een uitbreiding van de macht van Erdogan. Door te coulant op te treden, is dat buitenlandse conflict in ons land geïmporteerd, vindt ze. Dat CD&V'er Hendrik Bogaert intussen pleit voor de afschaffing van de dubbele nationaliteit, vindt ze een "moedig signaal".

De vraag is nu of deze verklaring voldoende zal zijn voor de christendemocraten. Demir zegt nergens sorry aan CD&V zelf, iets waar Beke nochtans op had aangedrongen. De christendemocraten zaten gisteravond nog samen om hun houding te bepalen. In de loop van de dag was er ook overleg tussen de fractieleiders van N-VA en CD&V.

Demir mag in elk geval kritische vragen verwachten van CD&V'ers in het parlement. Allicht ligt het zwaartepunt morgen, wanneer ze haar beleidsbrief voor het domein gelijke kansen moet verdedigen. Vandaag staan er andere bevoegdheden (wetenschaps- en gehandicaptenbeleid) op het programma.

"Volgens het reglement mag er enkel gedebatteerd worden over de inhoud, niet over de persoon", zegt Luc Demullier, woordvoerder van Demir. "Ik veronderstel dat de commissievoorzitter zal ingrijpen als daartegen wordt gezondigd." Met andere woorden: enkel het domein gelijke kansen biedt de mogelijkheid om over haar 'kiesvee-uitspraken' te debatteren.

Gezichtsverlies

Verwacht wordt dat de christendemocraten het niet tot het uiterste zullen drijven. Niemand zit nu te wachten op een regeringscrisis, ook CD&V niet. Mogelijk wordt in de begeleidende verklaring bij de beleidsbrief nog een passage toegevoegd waarbij Demir verklaart zich loyaal op te stellen tegenover de andere regeringspartijen en het regeerakkoord. Net zoals ze deed in haar Facebook-post.

Op die manier hebben de christendemocraten hun punt gemaakt en kunnen ze de beleidsbrieven goedkeuren zonder dat de staatssecretaris gezichtsverlies lijdt. Het scenario circuleerde vorige week, maar Demir is daar niet van op de hoogte. Voor haar is de zaak nu al afgerond. "Alles is gezegd geweest", geeft haar woordvoerder aan. "Haar standpunt zal niet meer wijzigen."