Direct naar artikelinhoud

Niet eerste terreurdaad in Verenigd Koninkrijk

Sinds de grote aanslag op de Londense metro in 2005 heeft het Verenigd Koninkrijk al heel wat te verduren gekregen.

► 7 juli 2005: aanval op metro

Moslimextremisten slaan toe op de Londense metro. Vier terroristen blazen zich op, er vallen 56 doden en 700 gewonden.

► Begin 2007: bombrief bij bedrijven

Vijf bedrijven krijgen begin 2007 een bombrief in de bus. Acht mensen raken (licht)gewond. De brieven blijken afkomstig van een Brit. Hij wil ten strijde trekken tegen de DNA-databases van de 'autoritaire' overheid.

► 22 mei 2008: bom in restaurant

In een restaurant in het Engelse Exeter willen twee geradicaliseerde moslims een bomaanslag plegen. Ze verstoppen er drie nagelbommen, slechts één ervan komt deels tot ontploffing. Er valt één gewonde: een van de aanslagplegers.

► 29 april 2013: moslim neergestoken

In de late avond wordt in Birmingham een 82-jarige moslim doodgestoken. Er zijn geen getuigen, de dader wordt niet gevat. De maanden daarna worden er aan drie moskeeën in de buurt van Birmingham bommen gevonden. Dader Pavlo Lapshyn, een Oekraïense rechts-extremist, wil een rassenoorlog ontketenen.

► 22 mei 2013: soldaat vermoord

Soldaat Lee Rigby wordt in Londen op straat gruwelijk vermoord. Twee Britse moslimextremisten van Nigeriaanse afkomst vallen hem aan met machetes, als wraak voor "de dood van moslims door het Britse leger".

► 5 december 2015: reizigers verwond

In een metrostation in het oosten van Londen worden drie mensen neergestoken. "Dit is voor Syrië", roept hun aanvaller herhaaldelijk. Een reactie op het Britse leger dat IS enkele dagen eerder begon te bombarderen in Syrië. Er viel één zwaargewonde, geen doden.

► 16 juni 2016: moord op politica

De meest recente terreurdaad - tot deze namiddag - was de moord op het Britse parlementslid Jo Cox. In volle brexit-campagne wordt de Labour-politica, uit het Remain-kamp, neergeschoten. De dader, een rechts-extremist, valt haar aan omwille van haar politieke overtuiging.