Direct naar artikelinhoud

AXE leert man teelbalkanker opsporen

Zoals vrouwen door zelfonderzoek borstkanker kunnen opsporen, kunnen mannen een typische mannenkanker opsporen: die aan de teelballen. En daarmee gaat het deomerk AXE hen helpen.

Wie in november een busje deodorant koopt, vindt daarop de instructies om zijn edele delen te checken. "Vanaf de puberleeftijd tot zijn 35ste: elke man zou het een keer per maand moeten doen", zegt professor Herlinde Dumez (UZ Leuven).

Teelbalkanker treft vooral jonge mannen tussen de 20 en de 40 jaar. Elk jaar zijn er 360 landgenoten die de diagnose krijgen. Vaak gebeurt dat veel te laat en is de kanker uitgezaaid. Jammer, want veel mannen hadden de kanker zelf vroeger kunnen opsporen: de ziekte manifesteert zich door zwellingen, een plotse vergroting van de zaadbal of een knobbeltje en dat is langs de buitenkant perfect te voelen.

Alleen, mannen doen zo'n onderzoek niet. Slechts één op de vier mannen weet hoe het moet. En slechts één op vijf probeerde dat al eens uit. Vanuit onverwachte hoek zullen mannen vanaf volgende week worden aangepord om toch dat zelfonderzoek te doen. AXE lanceert een douchegel en een deodorant waarop mannen een handleiding krijgen van hoe ze hun testikels moeten inspecteren. De vuistregels: doe het regelmatig, doe het met één testikel tegelijk, en doe het met rolbewegingen tussen duim en vingers.

Professor Herlinde Dumez, verbonden aan de afdeling algemene medische oncologie van het UZ van Leuven, weet hoe belangrijk zelfonderzoek is. "In negentig procent van de gevallen is teelbalkanker te genezen. Maar dan is het belangrijk om er op tijd bij te zijn."