Direct naar artikelinhoud

Implosie Land Invest: 'Hand overspeeld'

De 'machtigste projectontwikkelaar van 't Stad', Land Invest, kleedt zichzelf helemaal uit. De omstreden Erik Van der Paal kiest voor de nooduitgang.

De eigenaars van de omstreden Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest kiezen voor de vlucht vooruit en verkopen hun aandelen. De Standaard meldde dat de Antwerpse zakenman Erik Van der Paal zijn belang van 20 procent in de groep heeft verkocht. Ook zijn zakenpartner, de Nederlander Marc Schaling heeft zijn deel van Land Invest Group verkocht. Schaling had 30 procent in de groep.

Van der Paal en Schaling stappen dus uit, en zetten zo de meerderheidsaandeelhouder, het Waalse Ogeo Fund, voor het blok. Ogeo Fund is het vijfde belangrijkste pensioenfonds van het land en verzekert het pensioen van heel wat ambtenaren. Dat heeft de resterende 50 procent in handen, maar was al enige tijd op zoek naar een koper voor dat pakket. Ogeo moet onder druk van de financiële toezichthouder FSMA zijn risicoinvesteringen in Land Invest afbouwen.

Koud gepakt

Naast meerderheidsaandeelhouder is Ogeo ook nog eens kredietverschaffer voor Land Invest. Het heeft zowat 51 miljoen euro aan obligatieleningen verstrekt aan de groep. Dat zijn risicovolle kredieten, en het FSMA heeft geen goed oog in de gevolgen van die investeringen voor het pensioenfonds. Ogeo, dat initieel hoopte zijn belang te kunnen verkopen aan Van der Paal en Schaling, en op korte termijn een oplossing te vinden voor de obligatieleningen, wordt hiermee koud gepakt.

Naar verluidt is de precaire financiële toestand van Land Invest Group aanleiding tot een conflict tussen de aandeelhouders onderling. Land Invest torst een totale schuld van 121 miljoen euro. Bijna 80 procent van de totale balans. Er is sprake van een meerwaarde op de verkoop, maar of die voldoende is om de opgestapelde verliezen te dekken, is onbekend. Wie de koper is, wordt voorlopig niet gecommuniceerd. Volgens De Standaard zou een buitenlandse financiële investeringsgroep de nieuwe eigenaar zijn. Of Ogeo zijn belang en risicokrediet kan slijten aan die speler is nog niet bekend.

De ontwikkelingen bij Land Invest volgen elkaar nu in sneltempo op. De bekendmaking van de verkoop van de aandelen volgt immers op de verkoop van een aantal projecten om de acute geldnood te lenigen. In de praktijk betekent dit dat het hele imperium implodeert.

Zowel de site Slachthuislaan als de site Tunnelplaats in Antwerpen, beide prestigieuze projecten van Land Invest werden deze week verkocht aan de Antwerpse vastgoedontwikkelaar Triple Living. Het bedrijf zegt daarover een "voorwaardelijk principeakkoord" te hebben bereikt met het vastgoedbedrijf. Financiële details werden niet vrijgegeven.

Triple Living is onder meer de ontwikkelaar van 'Nieuw Zuid', een wijk achter het Antwerpse justitiepaleis. Die ontwikkelaar is in handen de familie Cavens en de familie Paeleman. Twee geroutineerde vastgoedbonzen.

Triple Living zegt bereid te zijn om zijn volledige medewerking te geven aan het voorliggende voorontwerp van de slachthuissite, waarop van buurtbewoners kritiek kwam. "Gezien beide sites in het recente verleden voorwerp van debat waren, benadrukt de ontwikkelaar open te staan voor dialoog, zowel met de buurt als met andere betrokkenen", klinkt het daarop. "Het zou de storm in Antwerpen wat tot bedaren kunnen brengen", zegt een vastgoedondernemer. "De voorbije maanden leek de hel hier losgebarsten en was alles en iedereen verdacht. Land Invest bewoog als een hypercommerciële olifant in de porseleinkast. Ze maakten veel scherven, maar vooral blijkbaar bij zichzelf. Ze hebben domweg hun hand overspeeld."

Ook op het Schoon Verdiep wordt met belangstelling gekeken naar de ontwikkelingen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) liet weten via zijn woordvoerder dat de stad "constructief verder zal werken met de eigenaars van de gronden." De Wever bestempelt de verkoop verder als "een privézaak".

Rol uitgespeeld

Met de verkoop van de projecten, en de aandelen in Land Invest lijkt er een einde te komen aan de omstreden rol van Erik Van der Paal en Mark Schaling op de Antwerpse vastgoedmarkt.

Het bedrijf kwam snel opzetten op de vastgoedmarkt, om even snel van de radar te verdwijnen. In zijn slipstream maakte het zowel financiële als politieke averij. De vermeende innige banden met het Antwerpse stadsbestuur veroorzaakten een hevige storm waarbij de oppositie gewag maakte van belangenvermenging en vriendjespolitiek. Beschuldigingen die werden ingegeven nadat projecten van Land Invest gegund werden in tegenspraak met adviezen van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (gecoro). Momenteel vraagt de Antwerpse oppositie een speciale vastgoedcommissie om alle besluiten te kunnen inkijken.

Land Invest zelf kwam in een financieel onweer terecht door het onverwachte faillissement van de Gentse bank rond vermogensbeheerder Jeroen Piqueur. Optima sleet als financiële planner tal van vastgoedinvesteringen aan vermogende klanten. Het had een innige liaison met Land Invest dat prestigieuze woonprojecten op de markt bracht.

Door het faillissement van Optima staat momenteel zo'n 60 procent van de Lins Tower, een torenflat aan de Waaslandtunnel, nog altijd te koop. De afhandeling van het faillissement van Optima loopt nog, waardoor er ernstige vertraging op het project zit. Overigens heeft Land Invest ook nog geld tegoed van Optima. Volgens het verslag van de curatoren zou er zo'n 10 miljoen euro aan openstaande kredieten niet zijn afgelost.