Direct naar artikelinhoud

Beke: 'Hij moet zijn eigen conclusies trekken'

Theo Franckens aanpak zit CD&V-voorzitter Wouter Beke hoog, zo bleek in De ochtend op Radio 1. Beke vroeg niet expliciet om zijn ontslag, maar 'er zijn dingen gebeurd die zelden gezien zijn'.

Vorige week was er de getuigenis van een in Brussel opgepakte Sudanees die is teruggestuurd en bij aankomst in zijn thuisland gefolterd werd. Daarop kwam de aanpak van staatssecretaris Theo Francken (opnieuw) in opspraak en besliste Francken alle repatriëringen naar Sudan op te schorten. Al verklaarde de staatssecretaris ook "dat er sowieso geen repatriëringen meer gepland waren".

Die uitspraak bleek later echter niet helemaal correct, want er stond nog wel degelijk een repatriëring gepland die de staatssecretaris had laten annuleren.

Daarmee geconfronteerd, verklaarde Francken dat hij "de communicatielijn aanhield om geen aanzuigeffect te creëren".

"Er zijn een aantal dingen gebeurd die toch zelden gezien zijn", zei Wouter Beke daarover. "Wanneer verklaringen worden afgelegd in het parlement die niet conform de waarheid zijn, waarbij een aantal dingen worden verhuld, om dan te zeggen: 'het is een communicatielijn die wordt aangehouden', is dat toch wel een probleem", vindt Beke.

"In het verleden hebben CD&V-ministers ontslag genomen toen de schijn ontstond dat ze gelogen hadden, ook al was dat niet zo." Maar of Beke hiermee ook het ontslag van Francken vraagt? Zo ver wil de voorzitter van CD&V niet gaan. "Ik zeg alleen dat mensen hun eigen conclusies moeten trekken en dat het een kwestie van persoonlijke deontologie is."

Niet doorduwen

"We nemen hier akte van", reageert Joachim Pohlmann, partijwoordvoerder voor N-VA. "Maar ik stel vast dat Beke niet rechtstreeks vraagt aan Francken om ontslag te nemen. Als CD&V dat echt meent, dan moeten ze maar 'voor' stemmen bij de motie tegen de staatssecretaris die na de kerstvakantie voorligt in het parlement."

Zo ver willen de christendemocraten het niet drijven.

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten verwees eerder al naar dat onderzoek, waarvan de resultaten eind volgende maand worden verwacht. Net als premier Charles Michel (MR) overigens.

In een interview met Het Laatste Nieuws antwoordde Francken op de vraag of hij ontslag zal nemen als blijkt dat er gefolterd werd: "Ik heb de wet toegepast. Niet meer, niet minder. Is dat niet wat van mij wordt verwacht? Meer wil ik daar niet over kwijt."