Direct naar artikelinhoud

Facebook komt met Messenger voor kinderen

Met de nieuwe toepassing Messenger Kids, voorlopig enkel te krijgen in de VS, richt Facebook zich op kinderen tussen 6 en 13.

De veilige kindervariant van Facebooks chatdienst Messenger ligt volledig in handen van de ouders. Die moeten de app downloaden en installeren op een smartphone of tablet van hun kind, en inloggen met hun eigen account. Daarop kunnen ze een soort 'miniprofiel' aanmaken met naam en foto van de kleinste. Enkel nadat de ouders met hun eigen profiel aanduidden wie van hun vrienden - zoals grootouders of buren - met hun kind mag praten, zal die ook aan de chatdienst kunnen.

De leeftijdsgrens voor een Facebook-profiel ligt op 13 jaar, maar veel tieners beginnen er rond 11 à 12 jaar al aan door te liegen over hun leeftijd, meent Pedro De Bruyckere, pedagoog aan Artevelde Hogeschool. "Dit is een veiliger alternatief voor gesprekken die nu al via andere kanalen verlopen. Kinderen grijpen bijvoorbeeld naar Skype of Whatsapp op het toestel van de ouders en daar bevinden zich valkuilen. Anderzijds vervroegt Facebook de leeftijd drastisch, en daar kun je je vragen bij stellen. Bij kinderen van 6 jaar moet je erg voorzichtig zijn met schermen."