Direct naar artikelinhoud

Sp.a wil strijd aangaan tegen 'schuldindustrie'

De kosten die aangerekend worden om mensen te herinneren aan een onbetaalde factuur zouden maximaal en eenmalig 7,5 euro mogen bedragen. Er moet ook een halvering komen van de deurwaarderskosten en een plafonnering van de intresten op onbetaalde facturen. Dat zijn enkele wetsvoorstellen van sp.a in de strijd tegen wat de Vlaamse socialisten de 'schuldindustrie' noemen.

De socialisten lanceerden gisteren al filmpjes waarin ze de zogenaamde 'schuldindustrie' op de korrel nemen. Daarin is te zien hoe een onbetaalde factuur van oorspronkelijk 1.850,55 euro door allerhande kosten en intresten oploopt tot 3.517 euro. "Hoeveel mag je verdienen op iemands miserie?", luidt de vraag.

Volgens sp.a bestaat er een 'industrie' aan schuldinvorderaars (advocaten, gerechtsdeurwaarders en incassobureaus) "die ervoor zorgen dat achterstallige schulden onredelijk woekerend aangroeien".

"Uit onderzoek blijkt dat 55 procent van de schulden van gezinnen in België niet te wijten is aan folietjes", zegt Kamerlid Annick Lambrecht. "Wel aan de gevolgen van een ziekte, een echtscheiding of jobverlies." De sp.a heeft daarom een tienpuntenplan uitgewerkt met een rist wetsvoorstellen om de schuldindustrie aan te pakken.