Direct naar artikelinhoud

Federaal minister op rooster in Publifin-commissie

Een federale minister op de rooster, de Luikse burgemeester die vecht voor overleven en de absolute spilfiguur die eindelijk met antwoorden moet komen. De onderzoekscommissie Publifin in het Waals parlement nadert haar hoogtepunt.

Gisteren zat hij nog van de zon te genieten in Spanje, vandaag mag hij zich aan een kruisverhoor verwachten in het Waals parlement. Federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) komt vervroegd terug uit vakantie om te verschijnen in de onderzoekscommissie Publifin. "Ca va être dur", zegt ondervoorzitter en partijgenoot Jean-Luc Crucke.

Het wordt vandaag een cruciale zitting. Met Bacquelaine komt voor het eerst een absoluut zwaargewicht van de Franstalige liberalen langs. Hij wordt gehoord als voorzitter van de Luikse MR-federatie, niet als minister. In die functie besliste hij mee over wie in de raad van bestuur bij Publifin belandde en wie er naar de sectorcomités werd gestuurd.

Die sectorcomités staan symbool voor de graaicultuur die heerste bij de intercommunale Publifin. Wie daarin zetelde kreeg hoge vergoedingen, soms zelfs zonder daarvoor vergadering bij te wonen. De vraag is nu in welke mate Bacquelaine op de hoogte was van die praktijken.

Sterke man in Luik

Bacquelaine, al bijna tien jaar de sterke man is van de liberalen in Luik, heeft zich sinds het uitbarsten van de affaire erg gedeisd gehouden. Publifin was in eerste plaats een constructie van de Luikse PS, maar de andere partijen hebben evengoed boter op het hoofd. Ook de MR dus. "We zijn niet uit op een show", zegt commissielid Patrick Prévot (PS). "Maar we zullen de kritische vragen niet sparen."

De vraag is of de commissieleden de ervaren Bacquelaine echt in het nauw kunnen drijven. Hij laat niet in zijn kaarten kijken. Zijn ministerspost is niet in gevaar, maar als hij het verknoeit kan zijn positie in Luik in het gedrang komen.

Op dezelfde zitting moet Luiks PS-burgemeester Willy Demeyer verschijnen, een ander politiek zwaargewicht. Net als Bacquelaine was hij voorzitter van de Luikse federatie. Samen met onder meer André Gilles en Stéphane Moreau deelde hij jarenlang de lakens uit in de regio. De politieke carrière van Gilles en Moreau, de twee spilfiguren bij Publifin, is intussen voorbij. Demeyer vecht voor zijn overleven.

Omdat het schandaal te dicht bij zijn persoon begon te komen, nam hij begin vorige maand ontslag als lokaal voorzitter. Eind deze maand staan er interne verkiezingen gepland. Demeyer schoof zijn schepen Jean Pierre Hupkens naar voren als een van de kandidaten en hoopt zo zijn macht te bestendigen.

Crucke: "Demeyer heeft er alle belang bij om niet rond te pot te draaien, net als Bacquelaine overigens. Hun geloofwaardigheid staat op het spel."

En tot slot is er nog André Gilles zelf, die voor de derde keer moet verschijnen. De eerste keer antwoordde hij compleet naast de kwestie. De tweede keer stuurde hij op het allerlaatste moment zijn kat. Toen hij een paar weken later wel kwam opdagen werd de zitting overschaduwd door een politieonderzoek. Hij zou mogelijk documenten hebben laten verdwijnen. Stopt de vaudeville vandaag en komen er echte antwoorden?

Gilles sluit een lange reeks hoorzittingen af. De komende twee weken zal de commissie achter gesloten deuren vergadering om tegen 27 april haar eerste conclusies en aanbevelingen te formuleren. PS'er Prévot: "Het is tijd dat de mensen zien dat we meer doen dan vragen stellen en luisteren."