Julian Alaphilippe valt hard in Ronde van het Baskenland, leider Maximilian Schachmann pakt tweede ritzege

Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe) heeft woensdag de derde rit in de Ronde van het Baskenland (WorldTour) op zijn naam geschreven. De 25-jarige Duitser bleef na 191,4 kilometer tussen Sarriguren en Estibaliz in de spurt bergop de Italianen Diego Ulissi (UAE Team Emirates) en Enrico Battaglin (Katusha) voor. Schachmann, die eerder al de eerste etappe won, blijft ook het algemene klassement aanvoeren.

De renners kregen woensdag de langste etappe in deze Ronde van het Baskenland voorgeschoteld, net zoals dinsdag met een finish voor punchers. Dat belette een snelle beginfase niet en uiteindelijk slaagden zes renners erin om weg te rijden uit het peloton: Ben King, Bruno Armirail, Julien Bernard, Toms Skujins, Garikoitz Bravo en Nicolas Sessler. Niet lang daarna maakten nog twee anderen de oversteek: José Joaquin Rojas en José Fernandes. Het peloton gunde hen vier minuten bonus, pas op zo’n 80 km van het einde werd de achtervolging op poten gezet in een etappe die voor het overige aan een traag gemiddelde werd afgewerkt in het tweede en derde wedstrijduur.

Finaal werd de laatste vluchter opgeraapt op 5 km van het einde. Plots ging het snel en dat zorgde voor nervositeit. Het peloton werd dan ook opgeschrikt door een grote valpartij met zo’n 20 renners, onder meer Michal Kwiatkowski, Enric Mas, Geraint Thomas en Julian Alaphilippe lagen erbij. Het peloton brak daarna in stukken, met een kleine groep ging het richting finish. Fabio Felline van Trek-Segafredo wilde anticiperen op de lastige aankomststrook, maar werd bij de lurven gevat.

Het was Alexey Lutsenko die de sprint van ver lanceerde, net zoals Diego Ulissi. Maximilian Schachmann remonteerde hen echter met sprekend gemak, goed voor zijn tweede zege na eerder de winst in de openingstijdrit.

Uitslag:

1. Maximilian Schachmann (Dui/BOH) de 191,4 km in 4u47:57 (gem. 39,88 km/u)

Stand

1. Maximilian Schachmann (Dui/BOH) de 352,1 km in 8u34:31 (gem. 41,06 km/u)

Schachmann verrast zichzelf met nieuwe ritwinst

Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe) veroverde woensdag de winst in de derde rit van de Ronde van het Baskenland. “Ik heb er geen woorden voor”, verklaarde de leider van het algemene klassement na zijn tweede etappezege. “Dit is echt ongelooflijk. Ik moet vooral mijn team bedanken, zij leverden ongelooflijk werk de hele dag en ik moest enkel nog de klus klaren.”

Schachmann ruilde afgelopen winter Quick-Step Floors voor BORA-hansgrohe. “Ik ben nieuw in de ploeg en toch kreeg ik 150% steun”, vertelde de Duitser. “Ik denk dat dat wel zichtbaar was in de finale. Ik kon ze gewoon vertrouwen en uiteindelijk had ik de benen ook om te winnen. Ik draag niet vaak een gele trui en nu win ik nog eens in een gele trui. Dat is echt heel speciaal.”

Schachmann telt nu 33 seconden voorsprong op Ion Izagirre (Astana) en Patrick Konrad, zijn ploegmaat. Maar er staan nog drie lastige ritten op het programma. “Dat weet ik niet, echt niet”, ging hij verder. “Ik ben verrast over mezelf. Er komen nu twee erg moeilijke etappes aan en ik hoop dat mijn batterij nog genoeg opgeladen is om deze twee dagen te overleven.”

Vorig jaar ging de eindzege naar Primoz Roglic. De Sloveen is er dit seizoen niet bij omdat hij in volle voorbereiding zit op de Giro.