Direct naar artikelinhoud

Eerste festivalorganisatoren laten Boef vallen

De Nederlandse rapper Boef (24) moet op de blaren zitten voor zijn vrouwonvriendelijke uitspraken. De eerste Nederlandse zomerfestivals en een bedrijf zetten hem al aan de deur. De Belgische zomerfestivals wachten af.

Zijn doel voor 2018 was de finale doorbraak forceren op de grote festivalpodia, maar de Tilburgse rapper krijgt plots gaten in zijn agenda. Reisorganisatie Corendon was de eerste die Boef officieel aan de kant schoof omdat hij twee dagen na elkaar vrouwenhaat uitkraamde.

Meisjes die uitgaan in korte rokjes en alcohol drinken noemde hij 'kechs' of sletten of hoeren. Zijn excuses klonken niet oprecht genoeg voor touroperator Corendon, die Boef tot gezicht van zijn jongerenmerk 'GOfun Partyvakanties' had gebombardeerd.

Komende zomer zou Boef optreden voor Nederlandse jongeren op feestvakanties in het Griekse Chersonissos, op het Bulgaarse Sunny Beach en in Lloret de Mar in Spanje, maar dat feestje gaat niet meer door, stelde baas Dick Gussen.

Ook twee Nederlandse festivals willen niks meer met de rapper te maken hebben. Op 1 juli was Boef ingepland als hoofdact op Muze Misse in het Zuid-Nederlandse Oss, waar 6.000 festivalgangers verwacht worden, maar de organisatie gaat nu op zoek naar vervanging. Festival Paaspop nabij 's Hertogenbosch zegde de samenwerking op na felle kritiek. Verschillende festivalgangers tweetten dat "zij Paaspop wel zouden boycotten, als Paaspop Boef zelf niet boycot".

Het moet gezegd: de rabiate tegenstanders van Boef zijn ook geen doetjes. Een Nederlandse boekingsagent uit Boefs geboortestreek vertelt dat hij in twee dagen tijd liefst zeven haattelefoons kreeg met bedreigingen en eindeloze scheldtirades. "Gewoon omdat wij op onze site nog optredens van Boef aanbieden. Dat terwijl wij de boekingsagent zijn voor talloze Nederlandse artiesten en niet eens zijn management zijn", zegt Robert den Brok van bekendeartiestenboeken.nl.

Boef kon geen slechtere timing kiezen, zegt de boekingsagent. "Voor 2018 had Boef zijn prijs net opgetrokken van 6.500 euro naar 15.000 euro voor een 30 minuten durend optreden. Vanaf dit jaar zou hij dus enkel nog optreden op de grotere festivals en in de grote clubs met minimaal 1.000 bezoekers, want voor de anderen is die prijs niet haalbaar."

"Het zou hem in het topkransje van meest verdienende Nederlandse artiesten brengen naast Jantje Smit en Gerard Joling, die ook zulke prijzen vragen", zegt Robert den Brok. "Maar Pinkpop en co zal hij kunnen vergeten, dit jaar."

Populair

Ook in België is Boef erg populair. Het managementbureau van de rapper, SPEC in Almere, bevestigt dat er voor komende zomer al onderhandelingen bezig waren met enkele Belgische festivals, maar wil niet kwijt welke.

Een rondvraag leert dat festivals als Pukkelpop, Lokerse Feesten, Dour en Werchter zich voorlopig buiten de kwestie houden. "Het is te vroeg om over boekingen te spreken", klinkt het bij Pukkelpop.