Direct naar artikelinhoud

Drie patiënten blind na zelfde routineoperatie

Drie Belgen zijn blind aan één oog nadat ze vorige maand een zogenaamde glasvochtoperatie lieten uitvoeren in het UZ Leuven. Nochtans is dat een routine-ingreep van een halfuurtje met een erg klein risico op complicaties.

Bij amper 1 op de 2.000 glasvochtoperaties treden er ernstige complicaties op. Dat nu in twee weken tijd drie patiënten blind geworden zijn, kan dan ook amper toeval zijn. De ingreep is bestemd voor mensen die niet helder meer kunnen zien omdat het licht niet goed op het netvlies valt. Een oogchirurg verwijdert het oude glasvocht - een gelei-achtige substantie - en vervangt het door vloeistof of gel.

Dat is een routineoperatie die gewoonlijk slechts een halfuurtje in beslag neemt en in tal van Belgische ziekenhuizen dagelijks uitgevoerd wordt. In het UZ Leuven doen ze er zowat 1.400 per jaar, al vijftien jaar lang.

Toeval?

De dokters weten niet waarom het nu tot drie keer toe helemaal misgelopen is. "Een chirurgische of technische fout is zo goed als uitgesloten", zegt hoofdarts Johan Van Eldere. "De betrokken dokters hebben geen fouten gemaakt. We bekijken nu of er in een van de middelen die we gebruikten voor de verdoving of bij de inspuiting van het nieuwe glasvocht een toxische stof zat die er niet in had mogen zitten. Dat lijkt ons voorlopig de meest waarschijnlijke piste. Maar het kan ook gewoon stom toeval zijn."

Het FAGG, dat waakt over de veiligheid van medicijnen, is een onderzoek gestart. "We gaan na of er ook in andere ziekenhuizen in België of Europa problemen opduiken, want die gebruiken allemaal dezelfde producten. Voorlopig zijn er nog geen andere incidenten gemeld. Het heeft er dus alle schijn van dat er niets mis is met de geneesmiddelen."

Intussen gaan geplande operaties gewoon door. "Maar onze chirurgen gebruiken nu producten uit een ander lot. De middelen uit het vorige lot zijn in quarantaine geplaatst."