Direct naar artikelinhoud

'Als Francken weg moet, stapt N-VA uit regering'

'Als de meerderheidspartners het ontslag van Theo Francken eisen, dan trekt de N-VA zich terug uit de federale regering.' Met deze zin maakt N-VA-voorzitter Bart De Wever van de Sudan-kwestie een dreigende regeringscrisis.

De Sudan-kwestie was gisteren al een hele dag aan het borrelen. In verschillende interviews gaven leden van de meerderheid blijk van hun diep wantrouwen tegenover staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Zo vond Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten het in De Zondag onvergeeflijk dat Francken vorige maand aan de media verklaarde dat er geen uitwijzingen meer naar Sudan gepland waren, terwijl het tegendeel waar bleek te zijn. Zo zette hij zelfs premier Charles Michel op het verkeerde been. Rutten: "Wie de waarheid een keer geweld aan doet, zal ook de volgende keer in vraag gesteld worden. Klopt het wel wat die man zegt? Maar het is aan Theo Francken zelf om die antwoorden te geven."

In de 30-jarige jubileumuitzending van De zevende dag ging CD&V-Europarlementariër Ivo Belet nog een stap verder door te zeggen dat Francken allang ontslag had moeten nemen. "Mijn mening daarover is heel duidelijk, ik vind dat Francken allang had moeten opstappen. Alles wat Theo Francken in de toekomst zegt: is dat waar of is dat niet waar? Daarover zijn we niet meer zeker. Het criterium is hier zijn geloofwaardigheid."

Belet herhaalde daarmee wat zijn voorzitter Wouter Beke voor het kerstreces had verklaard: dat het goed zou zijn mocht Francken omwille van zijn publieke leugen ontslag nemen.

Belet verwees ook naar het lopende onderzoek van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen dat moet ophelderen of de informatie over folteringen van door België uitgewezen Sudanezen correct is. "Ik hoop dat dat onderzoek ernstig gebeurt en als daaruit blijkt dat er dingen zijn fout gelopen, dan is het gedaan met de staatssecretaris."

Voor het blok

Een antwoord op deze aanvallen kon niet uitblijven, maar het was opmerkelijk dat N-VA meteen zijn grootste kanon in stelling bracht: Bart De Wever himself. Met enkele zinnen plaatste hij in het VTM NIEUWS zijn coalitiepartners voor het blok: "Wel, als men Theo Francken vraagt ontslag te nemen, dan zal de N-VA zich terugtrekken uit de regering. Wat dat betreft ben ik heel duidelijk. Ik sta achter Theo Francken en ik zal Theo Francken niet laten vallen, in geen enkel geval."

De Wever is bereid om deze kwestie op de spits te drijven, want hij voegde eraan toe dat hij Francken ook blijft steunen indien uit het onderzoek van het Vluchtelingencommissariaat zou blijken dat een of meerdere uitgewezen Sudanezen gefolterd werden. "Ook in dat geval staat de positie van Francken niet ter discussie."

De N-VA-voorman wijst erop dat ook andere Europese landen Sudanezen uitwijzen en dat een alternatief beleid de facto neerkomt op een opengrenzenbeleid.

Na de uitspraak van De Wever staat de federale regering op amper een zinnetje van de val: indien Wouter Beke, Gwendolyn Rutten of premier Charles Michel verklaren dat ze niet meer met Francken willen samenwerken, is het afgelopen met de Zweedse coalitie.

Wouter Beke zal dat explosieve zinnetje nog niet uitspreken. Dat Francken inzake de Sudanese uitwijzingen niet de waarheid vertelde is "een verschil in persoonlijke deontologie" maar geen reden om als CD&V het ontslag te eisen. Ook het feit dat De Wever zijn partijgenoot Francken blijft steunen indien zou blijken dat Sudanezen gefolterd werden, omschrijft Bekes woordvoerder als "een verschil in deontologie". Wouter Beke zal de resultaten van het onderzoeksrapport van het Vluchtelingencommissariaat "op een goede manier" bekijken en "over mogelijke conclusies kan nog niet gesproken worden". Dat De Wever al wel op de conclusies vooruitloopt? Ook dat is "een verschil in deontologie".

Verontwaardigd

De oppositie reageert verontwaardigd op De Wevers uitspraken. "Blijkbaar is het voor De Wever geen probleem dat ons land mensen terugstuurt naar de Sudanese folterkamers", zegt Groen-parlementslid Wouter De Vriendt. "De Wever geeft een vrijgeleide om deze onaanvaardbare praktijk in de toekomst verder te zetten. Ik hoop dat de andere coalitiepartners op een meer verantwoorde manier met deze kwestie omgaan."

De Vriendt besluit dat Francken een gevaar is voor de Europese waarden en normen: "Hij liegt de publieke opinie en de premier voor en hij weigert te vermijden dat mensen gefolterd worden. Als dat niet in strijd is met onze waarden en normen weet ik het niet."

Donderdag nemen leden van de oppositie de regering en Theo Francken tijdens het vragenuur in het parlement onder vuur. Het is uitkijken naar de vragen van de meerderheidspartijen. Bekes woordvoerder wilde daarop nog niet vooruitlopen. "Daarover zullen we ons in de loop van de week buigen."