Direct naar artikelinhoud

Sp.a: 'Laat ook na veertien weken abortus toe'

Oppositiepartij sp.a roept op een centrum in ons land aan te duiden waar abortus in uitzonderlijke gevallen ook na 14 weken mogelijk is. Door de sluiting van verschillende Nederlandse centra kunnen Belgische vrouwen niet meer bij onze noorderburen terecht.

In ons land kunnen vrouwen hun zwangerschap laten onderbreken tot 14 weken. Na die termijn zijn enkel uitzonderingen om medische redenen mogelijk. In Nederland is de termijn langer, en worden tot 22 weken behandelingen uitgevoerd. Om die reden laten jaarlijks zo'n 500 Belgische vrouwen in Nederland een abortus uitvoeren.

Dat wordt in de toekomst moeilijker. Vanaf 8 december sluiten zeven van de vijftien Nederlandse abortusklinieken door een faillissement. En dat heeft een grote impact, zegt sp.a-Kamerlid Monica De Coninck. "Dit toont de zwakte van de Belgische struisvogelpolitiek aan. De Nederlandse minister van Volksgezondheid heeft al gezegd dat Nederlandse vrouwen voorrang zullen krijgen in de overblijvende centra. Dat betekent dat er voor Belgische vrouwen nog amper plek zal zijn."

De Coninck pleit er daarom voor om één Belgisch centrum aan te duiden waar abortus ook na 14 weken mogelijk is. Dat was al een aanbeveling van de abortuscentra in ons land, vertelt Carine Vrancken van het Luna-abortuscentrum in Hasselt: "Nu exporteren we het probleem gewoon naar het buitenland, maar dat zal door de Nederlandse beslissing niet meer kunnen. Daar dreigen wachtlijsten te ontstaan, en dat is problematisch, want tijd is hier cruciaal."

Om zo'n centrum op te richten is evenwel een wetswijziging nodig die de abortustermijn verlengt. Daar zijn behalve sp.a ook Groen en Open Vld voorstander van, zij willen een uitbreiding tot respectievelijk 16 en 18 weken. De kans lijkt echter klein dat die er komt. Meerderheidspartijen CD&V en N-VA zien dat niet zitten. "De huidige wetgeving volstaat op dit moment voor mij. Die termijn van 14 weken is ook niet zomaar bepaald, die is er om een reden", zegt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel.

Volgens CD&V en N-VA zou er beter ingezet worden op discreet bevallen, waarbij moeders anoniem bevallen en hun kind afstaan voor adoptie. Daarover groeit de consensus in het parlement. "We zouden discreet bevallen prioritair moeten behandelen", zegt Els Van Hoof (CD&V). Volgens haar biedt dat ook deels een antwoord op de problematiek van vrouwen die na 14 weken naar Nederland trekken. "Het geeft je een extra optie."

Discreet bevallen

Dat spreekt Vrancken tegen. "Ik ben een grote voorstander van discreet bevallen, maar dat heeft hier niets mee te maken. Dit gaat om een totaal andere keuze op een totaal ander moment in de zwangerschap. De verlenging van de termijn en discreet bevallen zijn allebei nodig, en zouden naast elkaar moeten bestaan."

Volgens Anne Dedry (Groen) moet er vooral ingezet worden op preventie. "Best van al blijft om te voorkomen dat vrouwen ongewenst zwanger worden."