Direct naar artikelinhoud

Bitcoin-jojo boezemt maar weinig angst in

Afgelopen zondag was de bitcoin 20.000 dollar waard, gisteravond 12.600. Koersstijgingen van 40 tot 50 procent in een week zijn voor de bitcoin net zo gewoon als dalingen van 40 à 50 procent. Toch blijft de financiële wereld de mysterieuze cryptovaluta omarmen.

Centrale banken waarschuwen continu voor de bitcoin. Maar de financiële wereld waarover zij waken ziet dat er geld te verdienen valt aan de hype en werkt de speculatie met cryptomunten in de hand.

Het persbureau Bloomberg meldde gisteren dat Goldman Sachs een handelsdesk voor bitcointransacties aan het inrichten is. Beleggers kunnen dan via een van de grootste zakenbanken ter wereld bitcoins en andere cryptovaluta kopen en verkopen.

De beide termijnbeurzen van Chicago hebben deze maand termijncontracten (futures) gelanceerd op de bitcoin. Met die futures kunnen beleggers speculeren op een koersdaling of -stijging van de bitcoin. Dat maakt bitcoins aantrekkelijker voor gewone beleggers.

Systeemrisico

Veel institutionele beleggers kijken bij gebrek aan andere beleggingsmogelijkheden (torenhoge aandelenprijzen, negatieve rentes op obligaties) verlekkerd naar de extreme koerswinsten van de bitcoin. Ondanks de koersdaling van de afgelopen dagen is de waarde van de bitcoin het afgelopen jaar verdertienvoudigd. Alleen deze maand werd de gehypete cryptomunt al 66 procent meer waard.

Als de bitcoinhype overspringt naar het reguliere financiële systeem, zou de cryptomunt een 'systeemrisico' kunnen worden, net zoals de Amerikaanse 'rommelhypotheken (subprimes) tien jaar geleden. Als beleggers en banken massaal in de ongereguleerde en ondoorzichtige markt van virtuele munten stappen, zou het onderlinge vertrouwen van banken daaronder kunnen lijden.

Hoogleraar Banking en Finance Harald Benink van Tilburg University is daar niet bang voor. "Daarvoor is het fenomeen nog veel te klein." Benink denkt wel dat de met bitcoin-handel geriskeerde bedragen zullen groeien nu er (sinds 10 december) ook bitcoin-termijncontracten (futures) op de Amerikaanse beurzen genoteerd zijn.

Oppotmiddel

"De bedragen die op het spel staan door de handel in bitcoin-futures kunnen vele malen groter zijn dan de bedragen die omgaan op de bitcoin-markt zelf. Maar bitcoins zijn niet de nieuwe subprime-hypotheken. Banken kunnen erin gaan handelen, maar zullen er niet op grote schaal in gaan beleggen. Doordat de koersbewegingen van bitcoins en andere cryptovaluta zo grillig zijn, zullen toezichthouders enorm hoge eisen stellen aan de buffers van banken die in bitcoins gaan handelen. Daarmee schieten banken zichzelf in de voet.'

De bitcoin is ooit opgezet als een betaalmiddel, een alternatief voor regulier geld. Maar als betaalmiddel wordt de bitcoin nauwelijks gebruikt. De cryptomunt is verworden tot een oppotmiddel en speculatieobject. "Dat moeten we accepteren", vindt Benink. "Beleggers kunnen ook speculeren in achtergestelde leningen van Italiaanse banken of diamanten. Het is alleen duidelijk dat de centrale banken cryptovaluta niet reguleren en er ook geen garanties voor afgeven. Er is geen depositogarantiestelsel voor bitcoins."

Beleggers die erin investeren, zouden dus moeten weten dat ze risico lopen, bedoelt Benink.