Direct naar artikelinhoud

Meer studenten aan de slag door nieuwe regeling

De nieuwe regeling om jobstudenten niet langer 50 dagen maar 475 uur per jaar te laten werken, heeft zijn effect niet gemist.

Tot voor dit jaar was er voor studenten de regeling dat ze jaarlijks vijftig dagen mochten werken tegen verminderde sociale bijdragen. Sinds 1 januari zijn die vijftig dagen omgezet in 475 uur per student.

Bedoeling van de regering was om het studentenwerk te versoepelen. Tot vorig jaar waren jobstudenten genoodzaakt steeds een volledige dag van 7,5 uur te registreren, zelfs als ze maar een uur of twee effectief werkten. In korte shifts aan de slag gaan was daardoor minder interessant. De nieuwe regelgeving heeft daar verandering in gebracht, stelt de uitzendsector vast.

Bij studentenuitzendkantoor Deltaworx is het aantal nieuwe studenten fors gestegen dit jaar. Het bedrijf verwacht begin volgend jaar een 5.000-tal studenten in dienst te hebben. Dat zijn er mar liefst 1.000 meer in een jaar tijd.

Doordat meer studenten bereid zijn om slechts enkele uurtjes te werken, presteren ze in een jaar tijd ook meer gewerkte uren in het algemeen.

Vrije momenten

De studenten werkten via Deltaworx gemiddeld 271,73 uren in 2017. Dat is 10 uur meer dan 2016, toen de regelgeving nog niet van toepassing was en er gemiddeld 261,20 uren werd gewerkt.

"Omdat ze in uren kunnen tellen, gebeurt het werk veel flexibeler", zegt Jeroen Poels, CEO van Deltaworx. "Dat spreekt veel meer studenten aan. Het is aantrekkelijker om de vrije momenten die ze hebben toch nog in te vullen door een studentenjob."