Direct naar artikelinhoud

Team Rusland niet welkom op Pyeongchang 2018

Geen Russische medailles, vlaggen en sporttenues op de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Team Rusland uitgesloten van deelname aan het grootste sporttoernooi ter wereld. Voor bewezen cleane Russische sporters is er wel een achterpoortje.

Russische sporters mogen deze winter in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang alleen uitkomen als neutrale sporters onder de olympische vlag, zo kondigde het IOC gisteravond aan in Lausanne. De sporters moeten aantonen dat ze nooit op doping zijn betrapt en geen controles hebben gemist.

Dat betekent dat verscheidene Russische sporters deelname kunnen vergeten. Onder meer langebaanschaatsers Pavel Koelizjnikov, Denis Joeskov en Olga Fatkoelina zijn eerder in hun loopbaan gestraft voor dopinggebruik.

Verbanning van Moetko

Met de uitsluiting van het Russische team straft het IOC de Russische overheid voor de uitvoering van een grootschalig dopingprogramma tijdens de Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji.

Het IOC kondigde ook straffen aan voor personen die zij verantwoordelijk houden voor het bedrog. De toenmalige Russische minister van Sport en huidig organisator van het WK voetbal 2018, Vitali Moetko, en diens plaatsvervanger Joeri Nagornych zijn uitgesloten van alle toekomstige Olympische Spelen. Een onderzoekscommissie van het IOC vond in de afgelopen zeventien maanden geen bewijs dat president Poetin opdracht gaf voor het dopingprogramma.

Het IOC schorste ook het Russische olympisch comité en legde haar een boete op van 15 miljoen dollar (12,7 miljoen euro) ter compensatie van de kosten van het onderzoek naar de Russische dopingpraktijken. Functionarissen van het Russische sportministerie zullen niet geaccrediteerd worden voor een plekje op de tribune.

Russische sporters zullen uitkomen in sportkleding met de tekst 'Olympisch Sporter uit Rusland'. Winnen ze een medaille, dan geen Russisch volkslied maar het olympische lied tijdens de ceremonie.

Meteen na de bekendmaking van de straf liet de Russische publieke omroep weten de Spelen van Pyeongchang niet te zullen uitzenden. Russische politici zinspeelden eerder op een volledige boycot van de Winterspelen in geval van schorsing van het Russische team, maar de regering zette gisteravond geen stappen in die richting.

"Doet het pijn? Erg. Overleven we? Ja", schreef Maria Zacharova, woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, op Facebook. President Poetin, die het mogelijk ontbreken van Russische symbolen eerder 'vernederend' noemde, reageert naar verwachting vandaag.

Bewijs van staatsdoping

De voorzitter van het Russisch olympisch comité, Aleksander Zjoekov, spreekt van een compromis. De boodschap van het IOC had inderdaad ongunstiger kunnen uitpakken voor Russische sporters. De uitsluiting van het Russische team was het minste dat Russen konden verwachten: de afgelopen weken liet het IOC immers zien zeker te zijn over het bestaan van het Russische staatsdopingprogramma door levenslange schorsingen op te leggen aan 25 leden van het Russische team dat in Sotsji aanvankelijk het medailleklassement won - na de schorsingen is Rusland naar de derde plek gezakt achter Noorwegen en Canada.

Maar het IOC weigerde de straf op te leggen die de afgelopen maanden bepleit werd door verschillende dopingbestrijders: uitsluiting van alle Russische sporters. IOC-voorzitter Thomas Bach wilde die stap niet nemen om "schone sporters te beschermen".