Direct naar artikelinhoud

Gratis of met korting naar expo's? Koop een Museumkaart

In het najaar wordt de Museumpas ingevoerd waarmee je gratis of met korting tentoonstellingen kunt bezoeken. In Nederland, waar het systeem al lang bestaat, heeft de kaart een nieuw hoogtepunt bereikt.

Wie 59 euro betaalt voor een Museumkaart, kan in Nederland ruim 400 musea gratis bezoeken. En er lijkt geen einde te komen aan de populariteit van dat systeem: in 2003 waren er nog maar 300.000 houders van zo'n kaart, inmiddels zijn er 1,35 miljoen kaarten in omloop.

De pas bestaat al meer dan dertig jaar, maar zeker de laatste tien jaar zit ze flink in de lift. "Musea organiseren steeds meer tentoonstellingen die bezoekers aanspreken", verklaart Iris Noteboom van Museumvereniging in Nederland. Ongeveer een decennium geleden werd daar flink gesnoeid in de subsidies, waardoor de sector zelf op zoek moest naar alternatieve financiering.

"De musea zijn ondernemender geworden en het publiek is verbreed", zegt Noteboom. Zo doen de museumpasjes voor kinderen het de laatste jaren erg goed, en zijn er ook meer expo's op kindermaat.

En vorig jaar is de MuseumkaartMatch gelanceerd, voor mensen die iemand zoeken om samen een tentoonstelling te bezoeken. "Die formule doet het erg goed bij 18 tot 35-jarigen, terwijl die groep minder vaak een museumkaart koopt in vergelijking met andere leeftijdsgroepen", vertelt Noteboom.

Vorig jaar werden met die kaart 8,7 miljoen keer een museum of een expositie bezocht, 200.000 meer dan het jaar voordien. Als vergoeding heeft de sector heeft daarvoor 62 miljoen euro gekregen.

Gemiddeld verdient een museum 40 procent minder aan een bezoeker met een Museumkaart dan aan iemand die een ticket koopt aan de inkom. Maar dat verlies wordt gecompenseerd door het feit dat meer mensen een museum bezoeken, en er dus meer wordt uitgegeven in de restaurants en winkels. "Onderzoek heeft uitgewezen dat er in de sector ongeveer 30 miljoen euro meer rondgaat dankzij de kaart", weet Noteboom.

Overal geldig

Hier wordt de museumpas eind dit jaar gelanceerd. Die zal geldig zijn in het hele land, ook al is het cultuurlandschap communautair opgesplitst.

Een pas kost ongeveer 50 euro, en daarmee kunnen houders gratis of met reductie tentoonstellingen bezoeken. Wie allemaal meedoet, daar wordt nu nog over gepraat. "Dankzij Nederland weten we dat instellingen die zich aansluiten, veel meer volk over de vloer krijgen", zegt Patrick Allegaert, voorzitter van het Vlaams Overleg Musea.