Direct naar artikelinhoud

Hoe langer uw loopbaan, hoe hoger uw pensioenbonus

Op 1 januari 2013 treedt de vernieuwde pensioenbonus in werking. Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) maakte de hervorming gisteren bekend.

In het nieuwe systeem zal de lengte van een loopbaan een grotere rol spelen, en hoe ouder de werknemer, hoe groter zijn bonus. Wie na zijn 62ste of een loopbaan van 44 jaar aan het werk blijft, wordt daar vandaag voor beloond in de vorm van een pensioenbonus. Per gewerkte dag wordt een extra bedrag van 2,28 euro bruto toegekend. Het huidige systeem van pensioenbonussen loopt nog tot eind dit jaar. Vanaf 1 januari 2013 treedt een hervormd systeem in voege. Het kabinet van Van Quickenborne wachtte voor het uitwerken van die hervorming op een evaluatierapport van de Studiecommissie voor de Vergrijzing (SCvV).

Conclusie volgens minister Van Quickenborne? "Het systeem van de pensioenbonus heeft zijn effect gehad, maar dat is veel minder belangrijk dan de recente pensioenhervorming met de strengere loopbaanvoorwaarden." Dat wil niet zeggen dat het hele systeem de vuilbak in gaat; het regeerakkoord voorziet een hervorming. De minister van Pensioenen verduidelijkte gisteren voor het eerst hoe de nieuwe pensioenbonus er zal gaan uitzien.

Van Quickenborne gaat bij zijn hervorming uit van vier principes. Eerst en vooral moet het systeem worden afgestemd op de pensioenhervorming die eind vorig jaar werd doorgevoerd. "Vandaag krijgen mensen die sowieso langer moeten werken een bonus, mensen die nog nooit voor de keuze stonden", zegt de Pensioenminister. "Dat kan niet langer. De pensioenbonus moet ook rechtvaardiger worden. Wie op zijn 16de begint te werken, kan nu veel moeilijker zo'n bonus verwerven. Daarom moet de factor loopbaan veel zwaarder doorwegen. Ten derde moet de bonus toenemen naarmate je ouder wordt." Van Quickenborne beoogt ten slotte een informatiecampagne. "Eén op vijf is op de hoogte van het systeem." Niet zo handig als dit er moet voor zorgen dat mensen langer aan de slag blijven.

Financieel moet de hervorming eigenlijk een nuloperatie zijn. De pensioenbonus kost de schatkist vandaag 7,4 miljoen euro. Meer middelen zijn er niet, maar het moet ook niet met minder. "Het mag even veel blijven kosten", zegt Van Quickenborne.