Direct naar artikelinhoud

Fransen veroveren in Mali laatste bolwerk islamisten

De Franse opmars in Mali gaat onverminderd door. Franse troepen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag het vliegveld van Kidal ingenomen, het laatste bolwerk van de moslimextremisten in het afgelegen noordoosten van het land.

Volgens een plaatselijke leider konden de Fransen het vliegveld zonder slag of stoot innemen. Een legerwoordvoerder in Parijs zei woensdag dat de operaties in Kidal nog voortduren. Onduidelijk is in hoeverre daarbij wordt gevochten. Volgens seculiere Toearegrebellen hadden de 'terroristen' Kidal, hoofdstad van de gelijknamige woestijnprovincie, maandag al verlaten. De Toearegs, die strijden voor regionale autonomie en daarbij vroeger bondgenoten van de moslimextremisten waren, zouden de stad daarna hebben overgenomen.

Franse en Malinese troepen veroverden de afgelopen dagen zonder veel verzet de noordelijke steden Gao en Timboektoe, waar zij door juichende menigtes werden verwelkomd. Boze inwoners koelden daarna hun woede op winkels van Arabieren.

De rebellen lijken intussen de Sahara te zijn ingetrokken. De VS gaan in buurland Niger een basis voor onbemande verkenningsvliegtuigjes opzetten, waarmee de woestijn kan worden geïnspecteerd.

De Franse interventie begon drie weken geleden. Hoelang zij zal duren, is onduidelijk. Groot-Brittannië levert troepen en de VS bieden logistieke steun. Enkele Afrikaanse landen, waaronder Tsjaad, hebben inmiddels ook 2900 soldaten gestuurd.

De vrees dat de jihadisten van Ansar Dine grote hoeveelheden oude islamitische manuscripten zouden vernietigd hebben, is overigens ongegrond. Volgens experts heeft 95 procent van de naar schatting honderdduizend handschriften in de stad de tien maanden durende bezetting goed doorstaan. Het merendeel was goed verstopt. "Ik kan zeggen dat de overgrote meerderheid van de collectie volgens onze rapportages niet is vernietigd of beschadigd op welke manier dan ook", zei Shamil Jeppie van de Universiteit van Kaapstad tegen persbureau Reuters. Wel zijn mogelijk tweeduizend manuscripten verbrand of gestolen in het Ahmed Baba Instituut, een met Zuid-Afrikaans geld opgezet onderzoekscentrum dat door moslimextremisten was bezet.

Timboektoe is een van de culturele hoofdsteden van Afrika en staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De gekalligrafeerde manuscripten die in de stad bewaard worden en waarvan de oudste dateren uit de 13de eeuw, worden in belang vergeleken met de Dode Zeerollen.