Direct naar artikelinhoud

Wat is kunst?

'Karina is een kunstenaar. Ze schildert alleen dát wat zij diep in haar hart voelt', zo opent Frans Lasès het prentenboek Karina schildert. Een speelse bespiegeling over de waarde van kunst.

Het is een gedurfd uitgangspunt. Lasès wil iets vertellen voor jonge kinderen over abstracte schilderkunst versus realistische representatie. En in het verlengde daarvan ook over de publieke perceptie van een niet vanzelfsprekende beeldtaal...

Karina is een schilderes die aanvankelijk enkel maakt waar ze zin in heeft en haar innerlijke wereld op een abstraherende manier aan het canvas toevertrouwt: "Eigenlijk schildert Karina haar buien. Dat levert een grote verzameling prachtige kunstwerken op. Bijeen gelachen, gehuild, gefluisterd, of geschreeuwd." Maar wanneer de schilderes een vernissage organiseert, al haar kunstzinnige vrienden uitnodigt en haar werk te koop aanbiedt, blijken de gasten enkel geïnteresseerd in de limonade en het gebak...

Ondanks de minder voor de hand liggende thematiek houdt Lasès het in zijn vertelling behoorlijk licht en ludiek. Daarin wordt hij uitstekend bijgestaan door illustrator Pieter Van Eenoge. De jonge Bruggeling ging begin dit jaar met een gouden medaille van de Amerikaanse Society of Illustrators aan de haal. Wat hem een eerste opdracht voor The New York Times opleverde. Dichter bij huis won hij in 2012 een Boekenpluim voor zijn illustraties van De dokter en het leger van Davy. Terwijl dat vorige werk me eerder onverschillig liet, weet Van Eenoge me hier wel helemaal te overtuigen. Door zijn vernuftige spel met geometrische architectuur en perspectief bijvoorbeeld, als Karina door haar huis/atelier dwaalt. Door in de doeken van de schilderes knipogen te smokkelen naar de kunst van Picasso, Klee en co. De scène waarin de heldin, ten prooi aan twijfel, de slaap niet kan vatten lijkt dan weer een impliciete hommage aan het oeuvre van Fernand Léger. Niet toevallig allemaal kunstenaars die tijdens het interbellum mee aan de wieg stonden van de abstracte kunststroming.

Historische en esthetische referenties waar een kind van vijf niet direct boodschap aan heeft, toegegeven. Maar het verleent dit boek wel een beeldschone en uitgesproken stijl. En het maakt de beleving van een volwassen (voor)lezer er mogelijk een stuk rijker en plezieriger op. 'Voor alle leeftijden' is hier met ander woorden zeker op zijn plaats.

Frans Lasès en Pieter Van Eenoge, Karina schildert, De Eenhoorn, 32 p., 14,50 euro, 5+.