Direct naar artikelinhoud

Dodelijk ongeval spoorarbeiders allicht te wijten aan communicatiefout

TERHULPEN lOp de spoorlijn tussen Etterbeek en Terhulpen zijn gisterochtend rond halftien twee arbeiders om het leven gekomen toen ze door een trein omvergereden werden. Mogelijk was het ongeval te wijten aan een communicatieprobleem.

Het ongeval gebeurde net voorbij het station van Terhulpen. Een trein die van Luxemburg onderweg was naar Brussel reed daar twee arbeiders aan die kleine onderhoudswerken aan het uitvoeren waren. Het gaat om een werknemer van Infrabel en een werknemer van een aannemersbedrijf dat laswerken uitvoert.

De treinbestuurder probeerde nog te remmen, maar kon het tweetal niet meer ontwijken. De twee konden de trein niet horen aankomen door het geluid van hun werktuigen. Normaal gezien zijn er echter andere communicatiesystemen die arbeiders moeten verwittigen van de komst van een trein. Volgens het parket van Nijvel kon er evenwel geen communicatieverbinding gemaakt worden met de twee.

Het onderzoek moet nog starten, maar er is wel al sprake van een technisch probleem. Een menselijke fout is dus geen prioritaire piste voor het parket. "Geen enkel element wijst op het tegendeel, maar we moeten voorzichtig blijven", verduidelijkte de woordvoerder van het parket. Twee experts zullen vandaag ter plaatse onderzoek voeren.

De twee slachtoffers zijn geboren in 1956 en 1982. De treinbestuurder zelf is ongedeerd, maar verkeert in shock. Door het ongeval waren tussen Etterbeek en Terhulpen in de voormiddag geen treinen mogelijk. Infrabel legde wel een busdienst in. Het treinverkeer tussen Ottignies en Brussel werd omgeleid via Waver en Leuven. De tweehonderd passagiers van de stilstaande trein werden met een andere trein geëvacueerd naar Brussel.