Direct naar artikelinhoud

Bevrijde Turkse soldaten 'krenken nationale trots'

Ankara l De acht Turkse soldaten die de Koerdische PKK heeft vrijgelaten, valt geen sympathie te beurt in het vaderland. Niet alleen populaire media maar ook de minister van Justitie menen dat ze beter waren gedood.

De acht werden op 21 oktober aan de grens met Irak gevangengenomen door de rebellenbeweging PKK. Twaalf andere Turkse soldaten werden gedood bij wat de zwaarste aanvaring in jaren was tussen het Turkse leger en de Koerdische separatisten.

Die confrontatie zorgde voor massale straatprotesten. Toen de twaalf kisten van de soldaten in Turkije aankwamen, verzamelde massaal veel volk zich voor de begrafenis. Dit waren martelaren, hun dood moest worden gewroken. Dat er intussen nog acht mannen in de handen van de PKK waren, daarover werd nauwelijks gerept.

En nu die acht weer thuis zijn, worden ze niet onthaald op steunbetuigingen maar op verdachtmakingen en verwijten. Velen nemen de woorden 'schande', 'verraders' en 'lafaards' in de mond. De families van de acht wisten blijkbaar waarom ze zich erg gedeisd hielden tijdens de gijzeling. Een moeder kreeg het te kwaad toen justitieminister Mehmet Ali Shahin naar aanleiding van de terugkeer zei: "Niemand van het Turkse leger zou zich in zo'n situatie mogen bevinden. Onze soldaat is bereid te sterven als dat nodig is om het land te beschermen."

De moeder pikte dat niet. "Waarom wordt onze eer geschonden? Was het dan beter geweest als ze daar waren gestorven?" Commentaren in de media suggereren inderdaad beter was geweest. Onder meer op de website van het populaire dagblad Hürriyet beamen talloze lezers dat.

Volgens commentatoren speelt het imago van het leger mee. Momenteel worden de acht ondervraagd over de precieze toedracht en her en der wordt gesuggereerd dat ze zich door de PKK 'hebben laten doen'. "En dat kan het leger missen als kiespijn. Daarom waren de media er zo stil over", zegt columnist Mehmet Ali Birand tegen BBC.

Bovendien, zo stelt Burak Bekdil van Turkish Daily News, "keren de populaire media zich steevast tegen al wie de nationale trots krenkt". (BDB)