Direct naar artikelinhoud

'Paars wist in 2007 van kernwapens'

De Belgische regering wist al in mei 2007 dat de VS de kernwapens in Kleine Brogel wilden moderniseren, beweert defensieminister De Crem in de bevoegde commissie. Sp.a: 'Hij schuift zijn verantwoordelijkheid af.'

De uitspraak van De Crem (CD&V) brengt de toenmalige paarse coalitiepartners in verlegenheid. Onlangs nog stond Guy Verhofstadt (Open Vld) op de barricades om zich uit te spreken over de aanwezigheid van de kernwapens in ons land. Als inderdaad klopt dat de regering-Verhofstadt op de hoogte was van de Amerikaanse plannen en hiermee zou hebben ingestemd, is dat op zijn minst gezichtsverlies.

Het kabinet-de Crem is formeel. "In mei 2007 is de Belgische regering door de Nuclear Planning Group van de Navo op de hoogte gebracht dat de Verenigde Staten de kernwapens wilden moderniseren. De paarse politici werden geacht om hun mening te geven over het besluit van de modernisering."

'Nooit overleg'

"Van de pot gerukt", gaat toenmalig fractieleider Dirk Van der Maelen (sp.a) in het verweer. "De Belgische regering heeft daar op dat moment geen akkoord voor gegeven. Dat was louter een mededeling van de Amerikanen, die de intentie hadden om hun eigendom te moderniseren. Er is nooit overleg geweest."

Ook toenmalig defensieminister André Flahaut (PS) is formeel: "In 2007 is daarover geen beslissing gevallen. In mei 2007 zaten we bovendien met een regering van lopende zaken. Zo'n beslissing konden we toen niet nemen. Zelf herinner ik me zo'n mededeling niet." Guy Verhofstadt (Open Vld) verwees gisteren voor meer uitleg naar toenmalig defensieminister André Flahaut.

Het akkoord van de Belgische regering is er volgens Van der Maelen pas gekomen tussen oktober 2009 en april 2010. "Uit rapporten van de Amerikaanse Rekenkamer blijkt dat ons land in 2010 zijn fiat zou gegeven hebben voor de vernieuwingsoperatie." Op dat moment stond Yves Leterme (CD&V) aan het hoofd van ons land en had De Crem de portefeuille defensie.

'Onderdanige vazal'

"Ik stel voor dat we complete duidelijkheid scheppen en alle rapporten van de Navo naast elkaar leggen", stelt Van der Maelen. "Zowel die van 2007 als die van 2010. Dan weten we meteen wie de beslissing heeft genomen."

Voor Wouter De Vriendt (Groen) is het duidelijk. "België is de onderdanige vazal van de nucleaire strategie van de VS. De hypocrisie van de traditionele partijen is tekenend. Het is tijd dat ons land een vuist maakt tegen die wapens."