Direct naar artikelinhoud

Hier gaan we weer

Fikry El Azzouzi is schrijver van de roman Drarrie in de nacht, lid van het SINCOLLECTIEF en winnaar van de Arkprijs van het vrije woord 2015.

Zag u donderdagavond De verdeelde klas ook? De uitkomst van die Koppen-reportage lag zo voor de hand, dat ik dacht: hier gaan we weer.

Confronteer een blanke leraar-hipster en schattige blonde kindjes met racisme en de vlam van verontwaardiging steekt op. Zo gaat dat hier te lande. Wat zou er gebeuren als een gesluierde lerares (als die al mag les geven met hoofddoek) dezelfde oefening deed met gekleurde kinderen? Dat antwoord ligt ook voor de hand, namelijk niets.

Dat racisme nu anders wordt bekeken dan tien jaar geleden is een feit. Dat gevallen van racisme sneller worden gerelativeerd dan ze worden aangeklaagd is een nog groter feit.

Maar als blanken betrokken raken bij racisme (Peter Verlinden, iemand?) is het kot te klein. Dan schuiven de commentatoren in de rij aan om aan te geven hoe we als samenleving moeten reageren. Positief of negatief, zoals dat moet in een open debat. Degene met andere roots wordt vergeten.

De Koppen-reportage zat vol goede bedoelingen, dat wel. Maar het kon voor mijn part veel verder gaan. Luchtvervuiling, K3 en een tabletverslaving zijn veel grotere vormen van kindermisbruik dan een oefening in racisme.

Laten wij de blue eyes - brown eyes-test op alle scholen invoeren, maar dan wat langer dan twee dagen, wat subtieler ook, meer onderhuids. Ik zou durven voorstellen dat een klein aantal leraars in de leer gaat bij het Vlaams Belang om zich optimaal voor te bereiden. Sommige leraars hoeven geen opleiding, die zijn een natuurtalent.

Als dan alle kinderen in alle scholen worden geconfronteerd met racisme in al zijn vormen, zullen ze voelen hoe het is om vernederd te worden. Ze zullen voelen hoe hun zelfvertrouwen naar een dieptepunt zakt. Misschien zal er geschreeuwd worden, misschien zullen er tranen vloeien.

En, het zal allemaal voor niks zijn geweest. De verdeelde klas was een leuke, leerrijke oefening, die wezenlijk niets zal veranderen. De test is even nutteloos als over de bok springen tijdens de turnles.

Wat wel zou helpen tegen racisme is jezelf afvragen hoeveel vrienden je hebt met een diverse achtergrond. We moeten ergens beginnen.