Direct naar artikelinhoud

Ceci est la Belgique

Wie bij het horen van de titel Belgian Street Photography aan straatportretten van hippe stedelingen denkt, is eraan voor de moeite. De nieuwste tentoonstelling van het BELvue Museum is veel meer dan een verzameling esthetisch verantwoorde stijlportretten van de zoveelste 'street style'-blogger.

Belgian Street Photography biedt een verrassende selectie uit het werk van Belgische fotografen als Jimmy Kets, Artur Eranosian, Wouter Van Vaerenbergh, Brecht Van Maele, Jef Beirinckx, en Thomas 'Switn' Sweertvaegher. Verschillend in hun aanpak, maar verenigd door hun opmerkzame oog voor de bizarre alledaagsheden van het moederland.

De man in kostuum en dito zwarte hoed die in het verre, blauwe niets van de Belgische kust staart lijkt zo weggelopen te zijn uit een schilderij van Magritte. Maar is van de hand van Jef Beirinckx. Wie België probeert te vatten, grijpt al snel naar de surrealistische grootmeester. Ook in het werk van de andere fotografen is het absurdisme nooit veraf. Of wat anders te denken van het oude vrouwtje van Artur Eranosian, dat bezwerend haar hand op de dij legt van een halfnaakte jogger in een cape?

Belgian Street Photography loopt van 12 december tot en met 25 januari in het BELvue Museum op het Paleizenplein in Brussel.