Direct naar artikelinhoud

'ACW pleegde toch fraude'

Door procedurefouten van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is de christelijke arbeidersbeweging ACW vorig jaar ontsnapt aan een megaboete wegens fraude, schrijft De Tijd. 'Het wordt tijd dat alle documenten op tafel komen.'

Halverwege december kraaide ACW-voorzitter Patrick Develtere victorie. In het onderzoek naar malversaties bij de ACW-vennootschap Sociaal Engage-ment luidde het eindverdict dat er geen sprake was van fraude met de vennootschapsbelasting.

Maar anderhalve maand later blijkt die bewering niet juist te zijn. Volgens de krant De Tijd was de BBI wel degelijk van plan het ACW aan te pakken voor belastingfraude. Maar de belastinginspectie kon haar claim niet hardmaken omdat ze een resem procedurefouten had gemaakt.

Een onderzoek naar belastingfraude over zeven jaar kreeg daardoor geen vervolg. Het ACW vermeed een megaboete van ettelijke tientallen miljoenen, die de beweging van de kaart zou hebben geveegd.

Het feitelijke onderzoek bleef uiteindelijk beperkt tot drie jaar en resulteerde in een bijkomende aanslag van 'slechts' 9,5 miljoen euro voor het ACW. Over fraude werd van de kant van de BBI met geen woord meer gerept.

Ergernis

Het artikel in De Tijd werpt nu een heel ander licht op de zaak, tot grote ergernis van het ACW. Een gepikeerde voorzitter Develtere blijft erbij dat er van fraude geen sprake is bij zijn organisatie. "Die berichtgeving moet stoppen. We hebben de BBI met inhoudelijke argumenten van ons gelijk kunnen overtuigen", zei hij.

Maar ACW-advocaat Axel Haelter-man zegt intussen dat de christelijke werknemersbeweging ook andere argumenten op tafel heeft gelegd. "We hadden onze taak als advocaat niet vervuld als we de procedurefouten niet hadden uitgespeeld", verklaarde hij.

De buitenwereld kijkt met stijgende verbazing naar de jongste wending in het hele dossier. "Het ACW pleit in zijn memorandum voor de verkiezingen voor rechtvaardige belastingen. Dat is toch vrij hypocriet als je procedurefouten nodig hebt om een fraudeclaim te vermijden", zegt fiscaal expert Michel Maus.

Om te kunnen oordelen hoe het dossier nu precies in elkaar zit, vraagt Maus dat de zaak in de openbaarheid wordt gebracht. "Dan kan iedereen met fiscaal verstand zien wat er aan de hand is en wie gelijk heeft", zegt hij.

Maus rekent erop dat een rechter het dossier in de openbaarheid zal brengen. Dat zou kunnen gebeuren in een zaak wegens laster die het ACW heeft aangespannen tegen N-VA-Kamerlid Peter Dedecker, die de beweging herhaaldelijk heeft beschuldigd van fraude.

Ook Dedecker vraagt het ACW open kaart te spelen. "De volledige waarheid moet naar boven komen. Dit is in het belang van de duizenden leden, de 800.000 coöperanten die hun spaargeld geïnvesteerd hebben in Arco, en de belastingbetaler, die voor de factuur opdraait."