Direct naar artikelinhoud

De nieuwe Jef Vermassen

Hij komt nog maar net piepen in de rechtbank, en nu al wordt Renaud Vercaemst, de assistent van Jef Vermassen, de titel van pleitwonder toegedicht. Zelf wil de 25-jarige er niet van weten. 'Ik geloof niet in topadvocaten.'

In Brugge is afgelopen week het assisenproces tegen de zestigjarige Ahmed Liou van start gegaan. De Marokkaanse man uit Wevelgem zou op 9 september 2011 zijn zeventienjarige dochter anderhalf uur lang hebben gefolterd. Op die manier wilde hij te weten komen waar zijn vrouw naartoe was. Toen Liou genoeg wist, verbrijzelde hij met een hamer de schedel van het meisje. Haar drie jongere broers moesten toekijken.

Komende week vinden de hoorzittingen plaats en zullen de advocaten hun pleidooien houden. De belangen van Liou worden verdedigd door Filip De Reuse en Sharon Carrein. Jef Vermassen neemt het op voor de slachtoffers. Dat doet hij met de hulp van zijn assistent, Renaud Vercaemst.

Speechen als kunst

Renaud wie? Dat die naam geen belletje doet rinkelen, is niet vreemd - de jongen maakt zijn assisendebuut - maar onthouden doet u hem misschien beter wel. Er wordt namelijk met hoge verwachtingen naar zijn pleitwerk uitgekeken. De reden daarvoor zijn twee prestigieuze pleitwedstrijden waar de West-Vlaming zich in de kijker werkte.

Op het European Law Moot Court, de belangrijkste pleitwedstrijd over EU-recht, zette Vercaemst met zijn team een prachtprestatie neer. In het fictieve proces waarin ze zich toen vastbeten stonden de uitzendrechten van een programma met homofobe praat centraal. Meer dan honderd universiteiten, onder meer uit de VS, Kroatië en Groot-Brittannië, stuurden hun conclusies in. Het team van Vercaemst haalde de tweede plek - voor de KU Leuven toen het beste resultaat ooit.

In mei dit jaar volgde nog een pluim op zijn hoed: Vercaemst won toen het Vlaams Pleitjuweel, een wedstrijd waar alle Vlaamse Jonge Balies zich voor kunnen inschrijven. De jury was het unaniem eens over de laureaat: niemand anders had zo'n overtuigingskracht, dossierkennis en verzorgde taal als Vercaemst. Een toptalent, werd hij genoemd.

Vermassen zelf doet daar maar wat graag een schepje bovenop. Hij noemt Vercaemst een ernstige, verstandige en hardwerkende man. "Hij heeft de gave om op een rustige en eenvoudige manier complexe materie te verwoorden in een geheel eigen stijl."

Zelf loopt Vercaemst er niet hoog mee op. "Ik hou niet van die personencultus, van termen als toppleiter en topadvocaat. Ik ga ervan uit dat iedereen zijn best doet. Als mijn pleidooien geapprecieerd worden, dan is dat fijn. Maar het heeft geen zin om daar conclusies uit te trekken. Ik ben nog stagiair. Sowieso zie ik advocatuur niet als een wedstrijd."

Maar dat hij houdt van pleiten, dat kan hij niet ontkennen. Als tiener al was Vercaemst erdoor geboeid. Tijdens zijn middelbare studies in Roeselare volgde hij zes jaar dictie, welsprekendheid en toneel. Actrice Katrien Delbaere was zijn lesgeefster. Zijn liefde voor het redevoeren heeft hij naar eigen zeggen van haar overgekregen. "Speeches als die van Obama, dat vind ik fascinerend. Ik vind het jammer dat die cultuur in Vlaanderen niet bestaat. Het is een echte kunst."

In de rechtbank komt die nog het meest tot zijn recht, vindt hij. "Zeker in een assisenzaak. Daar valt alles samen: het mondelinge betoog, de kostuums, de bühne. Ik voel mij meteen een speler in een stuk, deel van een verhaal. Als ik pleit, dan geloof ik elk woord dat ik uitspreek."

Vercaemst studeerde rechten in Kortrijk en Leuven. Daarna trok hij naar Parijs voor half jaartje filosofie, om uiteindelijk in Brussel te landen. "Eigenlijk staat mijn domicilie op de E40: ik rijd het hele land door: van balie naar balie."

Jungle

In het kielzog van zijn patron, Vermassen dus. "Natuurlijk wil ik graag in zijn voetsporen treden. Maar ik wil me daar niet op vastpinnen. Advocatuur is op dit moment in de eerste plaats een jungle voor mij: ik ben nog volop bezig met alle planten en dieren te ontdekken."

Of hij zich ook door zijn eerste assisenzaak geworsteld krijgt, moet duidelijk worden op 29 november. Dan wordt een uitspraak verwacht. Voor één iemand in de zaal in Brugge zal het alvast niet uitmaken hoe die luidt, gelooft Vermassen. De opa van Renaud woont namelijk al jarenlang elke assisenzaak die er plaatsvindt bij. "Die ontploft van fierheid, sowieso."

BIO

Renaud Vercaemst

Geboren in Roeselare op 2 januari 1988

Zoon van Wendy Vercaemst, die een verlichtingszaak uitbaat, en Conny Verdoorne, een lesgeefster.

Studeerde rechten in Kortrijk en Leuven, en filosofie in Parijs.

Schreef een boek over Roeselare op zijn 21ste.

Winnaar Vlaams Pleitjuweel

Tweede op de Europese pleitwedstrijd ELMC

Liep zomerstage bij Eubelius, het grootste onafhankelijke advocatenkantoor van België, opgericht door Koen Geens.

Loopt stage bij Jef Vermassen.

Woont in Koekelberg.

Heeft een vriendin.