Direct naar artikelinhoud

'In april sta ik weer op de set'

Was 2012 het jaar van Matthias Schoenaerts? Dan wordt 2013 dat gewoon opnieuw. Schoenaerts de schilder? Begeef u naar de Monty. Schoenaerts de wereldster? De rode loper lonkt weer in Cannes. Schoenaerts de Vlaamse acteur? Straks aan de slag voor de eerste bioscoopfilm van Robin Pront.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over Matthias Schoenaerts, een van de ambassadeurs van Antwerpen Europese Sporthoofdstad. Wanneer we de acteur opnieuw in de bioscoop aan het werk kunnen zien, ligt nog niet definitief vast.

Wanneer we Schoenaerts in de bioscoop zullen kunnen beluisteren, ligt wél vast. Vanaf woensdag 6 februari draait de Disney-natuurdocumentaire Chimpanzee van Alastair Fothergill en Mark Linfield in de Vlaamse zalen. Voor de commentaarstem, die in de originele versie ingesproken wordt door Tim Allen - alias Buzz Lightyear! - werd beroep gedaan op Matthias Schoenaerts.

"Ik heb eerder al eens dubbing gedaan, kleine rolletjes in animatiefilms, zoals Kung Fu Panda, vertelt Schoenaerts. "Maar het is de eerste keer dat ik een vertelstem ingesproken heb. Waarom? Omdat Disney het mij gevraagd heeft. En omdat ik het een aandoenlijk en verrassend verhaal vond. De moeite waard om te vertellen. En de kleine Oscar is een onwaarschijnlijk schattig hoofdpersonage."

Remake

En wanneer krijgen we Schoenaerts niet alleen te horen, maar ook te zien in de bioscoop? "Ik denk dat Blood Ties het eerst zal uitkomen", zegt de acteur. "De opnames zijn achter de rug, de film is zo goed als klaar en hoogstwaarschijnlijk, maar ik wil daar geen voorbarige uitspraken over doen, zal hij in Cannes in première gaan." Blood Ties is het Hollywooddebuut als regisseur van de Franse acteur-cineast Guillaume Canet. In deze remake van de Franse misdaadfilm Les liens du sang zal de naam van Schoenaerts op de generiek prijken naast die van Mila Kunis, Clive Owen en Marion Cotillard.

Na de release van Blood Ties moet het de beurt zijn aan Loft, de Amerikaanse remake door Erik Van Looy van zijn eigen kaskraker, waarin Matthias Schoenaerts als enige van de Vlaamse cast zijn rol nog eens mocht overdoen. Maar over een definitieve releasedatum (in de States, maar natuurlijk ook bij ons) kan de acteur zich nog niet uitspreken. Hoe zit het met de nieuwe filmplannen? "Er zijn een aantal projecten die planningsgewijs nog op elkaar moeten afgestemd worden en waar ik dus niets kan over zeggen omdat ze nog niet officieel bekend zijn gemaakt. In principe weet ik dat ik in april weer op de set zal staan. Opnieuw een internationale productie, in dit geval Brits-Amerikaans, maar dat moet nog officieel aangekondigd worden."

Vrouwelijk schoon

Iets concreter is dat er eind augustus, begin september begonnen wordt met de opnames van Suite française, een romantisch drama dat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelt. De regie is in handen van de Britse regisseur Saul Dibb, onder andere bekend van The Duchess met Keira Knightley. Voor Suite française zal Matthias Schoenaerts ook door vrouwelijk schoon omringd worden, namelijk Michelle Williams en Helena Bonham-Carter, die blijkbaar de eerder aangekondigde Kristin Scott Thomas zal vervangen. "De film wordt waarschijnlijk in Hongarije opgenomen", vertelt Schoenaerts. "En misschien zelfs voor een stuk in België. Tax shelter, here we go!"

Wat ook in de steigers staat, is D'Ardennen, waarmee regisseur Robin Pront zijn langspeelfilmdebuut zal maken, op basis van een scenario van Jeroen Perceval. Pront werkte reeds met Schoenaerts én Pervecal samen aan de kortfilm Injury Time. Met Michael R. Roskam staat er na Rundskop ook een nieuwe samenwerking op stapel, maar dan zitten we reeds in 2014.

Heeft Schoenaerts nog tijd voor een andere passie van hem, namelijk schilderen? "Ja, af en toe. Ik heb trouwens onlangs nog iets gedaan voor de theaterzaal de Monty, namelijk een street art-achtig muurschilderij voor de foyer."