Direct naar artikelinhoud

Sabamfactuur verhindert optredens bij Ford Genk

Enkele muziekoptredens, gisteren voorzien aan de poort van de Fordfabriek in Genk, werden in extremis afgelast. Reden: de dreigende, hoge factuur van autersrechtenvereniging Sabam.

Zo'n tien concerten waren vanaf gisteravond geprogrammeerd als steunbetuiging voor de met ontslag bedreigde werknemers van autobouwer Ford. Vanaf 20 uur zou het feestje op gang geschoten worden. Maar daar kwam dus niks van in huis. Volgens mensen aan de poort waren inspecteurs van Sabam ter plaatse gekomen en was hen gezegd dat ze een factuur zouden sturen van 15.000 euro. "Schandalig", noemde Robby Debruyn van het ACLVB dat. "Sabam wil geld verdienen op de rug van mensen die het nu al zo moeilijk hebben. Ze zijn echt niet van deze wereld. De groepen zouden allemaal gratis optreden. Omdat ze iets voor ons wilden doen. We proberen nu tot een vergelijk te komen met Sabam, maar vooralsnog hebben we alles afgelast. Ook het grote tv-scherm waarop voetbalmatchen te zien zijn, nemen we weg omdat het niet aan de voorschriften zou voldoen."

Sabam heeft nog geen standpunt ingenomen over de gratis concerten aan de fabriekspoorten van Ford Genk, zegt algemeen directeur Christophe Depreter. Hij spreekt ook tegen dat er inspecteurs ter plaatse kwamen.

Het nieuws was een domper nadat eerder dit weekend iets hoopgevends was gebeurd. Micheline, een vrouw die in het Luikse bedevaartsoord Banneux woont, liet in een interview met Jour Verviers weten dat ze de 4.000 euro die ze met een wedstrijd van autobouwer Ford had gewonnen, niet hoefde. Of beter: terug wilde schenken in de hoop dat Ford met het geld iets voor de getroffen werknemers zou doen. "Ik ben geen held. Het is gewoon een kwestie van geweten", liet de lerares weten.