Direct naar artikelinhoud

Vrouwentabel onthoofd na nederlaag Sjarapova

De uitschakeling van Serena Williams zorgde voor een aardbeving op de Australian Open, het verlies van Maria Sjarapova gisteren was eerder een kleine naschok. Dominika Cibulkova ging met 3-6, 6-4, 6-1 over de licht geblesseerde Russin naar de kwartfinale.

Door het wegvallen van Serena Williams zagen veel kroonpretendenten plots in de verte de Daphne Akhurst-trofee blinken. Ook Maria Sjarapova (WTA 3), al bleef de 26-jarige Russin de hele tijd met de voetjes op de grond. Na haar schouderblessure van vorig jaar was de viervoudige grandslamwinnares sinds begin dit jaar aan het roderen, en dat zag je aan haar parcours down under en aan haar match gisteren. Tegen de felle en vinnige Cibulkova (WTA 24) won Sjarapova nog wel de eerste set, maar de opslag draaide vierkant - acht dubbele fouten - en het lichaam sputterde tegen.

"Ik heb een verrekking in de heupzone", zei de winnares van 2008. "Dat zijn de kwaaltjes en pijntjes die erbij komen als je lang op de baan staat." Ook in de tweede ronde had Sjarapova al veel moeite gehad met de Italiaanse Karin Knapp (WTA 44). "Tja, ik heb niet echt het beste tennis van het toernooi laten zien", gaf ze toe. "Maar ik kon mij op een of andere manier wel door de laatste twee rondes werken. Ik heb het vandaag nog eens geprobeerd, maar Cibulkova speelde ongelooflijk goed."

De kleine Slovaakse (1m61) deed inderdaad haar best: veel ballen terughalen, constant de druk hoog houden en zelf de foutenlast beperken. Al slaagde ze daar niet helemaal in. Cibulkova en Sjarapova lieten samen zomaar eventjes 73 onnodige missers optekenen. Een pareltje van een wedstrijd was het dan ook niet. "Ik wist dat ik haar op een groot toernooi kon kloppen", zei Cibulkova, die in de kwartfinale op Roland Garros 2009 al eens de vloer had aangeveegd met Sjarapova. "En zij wist dat ook. Ik was er dus 100% klaar voor."

Met een kwartfinale tegen Simona Halep (WTA 11), die Jelena Jankovic (WTA 8) versloeg met 6-4, 2-6, 6-0, ligt het toernooi helemaal open. "Ik wil er nog niet aan denken", zei Cibulkova. "Ik kan goed tennissen, maar ik wil niet te veel druk. Ik moet geen twee tegenstrevers hebben: de echte en mezelf. Eentje volstaat."