Direct naar artikelinhoud

De Gucht versus topman belastingen: allebei lichte straf?

BBI-directeur Karel Anthonissen moet zich volgende week verantwoorden voor de directieraad van Financiën. Hij riskeert een sanctie voor 'deloyaal' gedrag bij het fiscale geschil met Karel De Gucht.

Anthonissen zag in 2011 als directeur bij de bijzondere belastinginspectie (BBI) in Gent sporen van belastingontduiking in de aanschaf van een domein in Toscane door EU-commissaris Karel De Gucht. Hij liet zijn bankgeheim en dat van echtgenote Mireille Schreurs opheffen en stootte op 1.068.300 euro waarvan geen spoor te vinden was in de fiscale aangifte. Het dispuut leidde tot een reeks rechtszaken. In 2011 stelde De Gucht een minnelijke schikking voor waarbij hij 50.000 euro zou betalen. Anthonissen stuurde integendeel een nieuwe aanmaning van 900.000 euro.

Uit in Humo uitgelekte e-mails blijkt nu dat binnen de BBI tegenstand bestond tegen de aanpak van Anthonissen. Zijn adjunct Emiel De Meester deed op 5 december 2011 zijn beklag bij BBI-topman - Administrateur Fraudebestrijding - Frank Philipsen: "Ik wens me volledig te distantiëren." Op 11 december 2012 schreef hij: "Ik kan u enkel bevestigen dat alle andere betrokken BBI-ambtenaren in onze directie de mening waren toegedaan om in te gaan op het voorstel."

Lichtste straf

Anthonissen kreeg het verbod om nog op te treden in het dossier-De Gucht, maar deed dat toch en wordt nu op vrijdag 13 december bij de BBI-top verwacht voor een "terechtwijzing". De sanctie moet uiteindelijk genomen worden door minister van Financiën Koen Geens (CD&V).

"Er worden hem vijf feiten van deloyaal gedrag ten laste gelegd", zegt zijn advocaat Hugo Coveliers. "Naast de zaak-De Gucht zijn dat columns die hij voor het krantje T'Scheldt schreef en enkele interviews. Een terechtwijzing is de lichtst mogelijke straf, en wordt al na zes maanden weer gewist."

Een tuchtsanctie, hoe klein ook, kan De Gucht een eind verder helpen in zijn procedureslag met de fiscus. Op 17 december moet het Antwerpse hof van beroep oordelen of de BBI het recht had om zijn bankgeheim op te heffen. "Ik heb de mails naar buiten gebracht in mijn conclusies voor het hof van beroep", zegt Victor Dauginet, de advocaat van De Gucht. "Ik heb ze opgevraagd op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur. De mails laten zien dat de visie van Anthonissen op zijn minst in twijfel werd getrokken door mensen binnen zijn eigen bestuur."

Coveliers doet schamper over de mails. "U moet dat als gewone burger eens proberen. Vragen of de BBI even alle interne mails over uw dossier voor u afprint. Veel succes."