Direct naar artikelinhoud

Griekse kustwacht belegert Canadees schip van Gazavloot

Een Canadese boot die deel uitmaakt van de humanitaire vloot voor Gaza (DM 4/6) is geënterd door de Griekse kustwacht. Vier Belgen zijn aan boord.

Sinds vorige week vrijdag is het voor elk Grieks of buitenlands schip verboden om te vertrekken richting Gaza. Volgens de Griekse autoriteiten is de maatregel nodig om de passagiers van de pro-Palestijnse vloot, die uit een tiental schepen bestaat, te beschermen. Israël heeft al laten weten dat ze geweld zullen gebruiken om de schepen tegen te houden. Vorig jaar vielen bij een gelijkaardige actie negen doden.

De Tahrir heeft een veertigtal mensen aan boord, onder wie Belgen, Canadezen, Fransen en Italianen. Ondanks het Griekse verbod besloot de bemanning gisteren toch koers te zetten richting Gaza, waar ze de blokkade van Israël willen doorbreken en hulpgoederen afleveren. Ook de andere deelnemers van de vloot zouden alsnog vertrekken.

Aangezien de kapitein zijn licentie dreigde te verliezen bij de actie nam passagier en Belgisch ex-senator Josy Dubié de verantwoordelijkheid voor de actie op zich. “Maar de boot is een tiental minuten na het vertrek belegerd door speciale legertroepen”, getuigt de Belgische dokter Guido Gorissen. “Militairen kwamen aan boord en de kapitein is vervangen door een Griek.”

De Griekse marine heeft de Tahrir dan teruggesleept naar de haven van Agios Nikolaos op Kreta. Het is nog onduidelijk wat er nu verder gaat gebeuren. “We gaan zeker door met onze actie”, zegt Gorissen.