Direct naar artikelinhoud

Rahul Gandhi redt Indiase Congrespartij niet

De Indiase Congrespartij hoopte met Rahul Gandhi haar tanende populariteit te keren, maar hij maakte de familiereputatie niet waar. Bij lokale verkiezingen werd de partij slechts vierde.

De verkiezingen in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn deze week uitgelopen op een drama voor de Congrespartij en voor Rahul Gandhi, die had gehoopt te bewijzen dat hij in staat is om zijn partij en het land te leiden. "Dit laat zien dat er geen charisma meer is in de familie Gandhi", oordeelde een politiek analist in New Delhi.

Rahul Gandhi (41), behorend tot de vierde generatie van de beroemde Nehru-Gandhi-dynastie, had alle registers opengetrokken om de zwakke positie van de Congrespartij in Uttar Pradesh te versterken. Hij had een eindeloze hoeveelheid campagnebijeenkomsten bijgewoond, tussen dorpbewoners in hutten geslapen en zijn baard laten staan om er wat minder gepolijst uit te zien.

De gang naar de stembus in de deelstaat met 200 miljoen inwoners was een belangrijk voorspel voor de landelijke verkiezingen van 2014. Een test voor de Congrespartij en voor Rahul Gandhi, zoon van de vermoorde oud-premier Rajiv en de huidige partijleider Sonia Gandhi. De uitslag zou iets zeggen over zijn geschiktheid om de partijleiding over te nemen en om premier te worden.

Het werd een pijnlijke deceptie voor Gandhi en zijn partij, die op nationaal niveau regeert, maar in Uttar Pradesh een bijrol speelt. De Congrespartij haalde nog geen dertig van de ruim vierhonderd zetels in het deelstaatparlement.

Grote winnaar is de regionale socialistische Samajwadi Partij (SP) van ex-worstelaar en ex-deelstaatpremier Mulayam Singh Yadav. Diens zoon Akhilesh (39) slaagde erin de reputatie van de SP, berucht vanwege corruptie en criminele contacten, op te vijzelen ten koste van de Congrespartij en de partij van de huidige deelstaatpremier Mayawati.

De mysterieuze Mayawati, icoon van de dalits (onaanraakbaren) en ooit getipt als regeringsleider in New Delhi, diende gisteren haar ontslag in nadat was gebleken dat het electoraat zich teleurgesteld van haar heeft afgekeerd. Grootheidswaan - ze liet her en der sculpturen van zichzelf plaatsen - en corruptieschandalen lieten weinig over van haar status als heldin van de kanslozen.

De vloeiend Engels sprekende academicus Akhilesh Sing Yadav profileerde zich als kandidaat van de vooruitgang. Met zijn belofte om gratis laptops en tablets uit te delen aan scholieren en studenten wist hij jonge kiezers aan te spreken. Overal waar hij zich liet zien, werd hij onthaald als een popster.

De Congrespartij is gestraft voor omvangrijke corruptieschandalen en haar onvermogen de economie te hervormen. "De bevolking is woedend over de prestaties van de Congrespartij - ongebreidelde corruptie, hollende inflatie, economische teruggang en bestuurlijke verlamming hebben geleid tot een krachtige stem tegen de Congrespartij", schreef de krant The Pioneer.

Critici vrezen dat de nationale regering van premier Manmohan Singh na de nederlaag in Uttar Pradesh nog minder geneigd zal zijn structurele economische hervormingen door te voeren. Het slechte verkiezingsresultaat maakt de Congrespartij alleen maar zwakker ten opzichte van zijn coalitiegenoten.

De regering in New Delhi, die sinds haar aantreden in 2009 toch al niet veel daadkracht heeft getoond, zal nu helemaal weinig kans zien om gevoelige onderwerpen aan te pakken, zoals als het afschaffen van brandstofsubsidies en het verruimen van de mogelijkheden voor buitenlandse investeringen. Bovendien valt te verwachten dat de Congrespartij in de aanloop naar 2014 weer veel kostbare verkiezingsbeloften zal doen - een beproefd recept in India.