Direct naar artikelinhoud

Peptalk Verhaeghe moet Brugs moreel opkrikken

In crisistijden bestaan er geen vrije dagen. Dat mochten de spelers van Club Brugge gisteren aan den lijve ondervinden. Een voor een moesten ze een kwartier bij voorzitter Bart Verhaeghe langskomen. Die pakte tot veler verrassing niet uit met een scheldtirade, maar wel met een soort van peptalk.

Eén dag na het vertier op het sinterklaasfeest in Plopsaland ging het er in Brugge dus weer serieus aan toe. Kabouter Plop maakte plaats voor Bart Verhaeghe. De voorzitter beseft duidelijk dat de huidige sportieve situatie falikant dreigt af te lopen en besloot daarom de spelers op hun plichten te wijzen. Al deed hij dat op een meer dan beschaafde wijze. De hele dag ontving hij hen individueel op afspraak voor een gesprek van een kwartier lang.

De inhoud was voor de meesten even eenvoudig als verrassend. Verhaeghe benadrukte het positieve door er op te wijzen dat ze als een team moesten spelen, dat ze moesten opstaan, dat ze hun verantwoordelijkheid moesten nemen en dat hij nog in hen geloofde. Blijkbaar oordeelde de preses dat dat in de huidige omstandigheden de gepaste manier was om hen toe te spreken. Al is de grote vraag of iedereen zo'n positieve boodschap meegekregen heeft. Met name Vadis Odjidja en Ryan Donk maakten na het pijnlijk bekerverlies tegen Cercle immers geen goede beurt. Het duo kwam te laat en zette daarmee nog eens zijn status als buitenbeentje in de kleedkamer in de verf. Kregen zij van Verhaeghe ook lekkers of dan toch de roe?

Eigendunk

Het laatste zou niet onlogisch zijn, want het is nu ook de bestuurstop duidelijk dat het bijwijlen nonchalante en zelfs hautaine gedrag van beide spelers de rest van de kleedkamer serieus infecteert. Sommige ploegmaats laten zich er door meeslepen, de meesten ergeren zich er echter rot aan. Met name Odjidja zou amper nog medestanders kennen. Iets waar ze bij Club al voor vreesden toen zijn transfer naar Everton afgelopen zomer op luttele minuten na niet doorging.

Het ergste is dat het hier in principe om de twee intrinsiek beste voetballers van Club gaat. Alleen is het grote probleem dat ze dat ook weten van zichzelf, waardoor hun eigendunk steeds weer de bovenhand gaat nemen.

Vlak voor KV Mechelen zei trainer Garrido nog dat hij samen met de voorzitter, de general manager en de teammanager een duidelijke lijn zal uitzetten qua mentaliteit, regels, normen en waarden. Op Sporza noemde Vincent Mannaert gisteren man en paard. "Dat Donk en Odjidja, toch twee bepalende spelers, te laat op training kwamen is onaanvaardbaar", aldus Mannaert. "Spelers moeten terug naar de basis: ze moeten zich gedragen als profs, zich goed verzorgen en er op training en in de match alles aan doen. Elke speler moet zich afvragen: 'Doe ik wat er van mij verlangd wordt? Want ik ben een speler van Club Brugge en ik word daar goed voor betaald.'"

Exit Odjidja en Donk?

Met name Odjidja (onder contract tot 2016) en Donk (onder contract tot 2014) moeten er nu rekening meehouden dat hun loonbriefje straks niet langer in blauw-zwart wordt uitbetaald. Club zal wellicht de kans niet laten liggen om hen in de winterstop of ten laatste volgende zomer van de hand te doen. Zij moeten dan plaats maken voor spelers die wel over de grinta beschikken die Verhaeghe zo graag benadrukt met zijn slogan 'No Sweat, No Glory'.

Als dat dan gepaard gaat met de nodige resultaten, kunnen de Bruggelingen misschien wel weer van hun vrije dag genieten. Mannaert: "Zelfs met de vele blessures, mag je niet afglijden zoals wij. Ik sta nog achter deze kern, alleen moet die topfit zijn en de juiste schwung hebben. De spelers moeten nu nog iets van hun seizoen willen maken. Ze moeten blijven geloven in de titel - met de play-offs kan dat nog - en hun verantwoordelijkheid nemen. Het zal niet anders kunnen."