Direct naar artikelinhoud

Staatssecretaris Wathelet wijst minister Muyters met de vinger in Uplace-dossier: 'Muyters zei: trek uw plan'

Staatssecretaris Melchior Wathelet reageert verrast op het gunstig advies van zijn diensten voor de bouw van de Uplacetoren. Hij pleit voor overleg met de gewesten om zulke heisa in de toekomst te vermijden, en wijst met een beschuldigende vinger naar Vlaams minister Muyters.

Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris bevoegd voor Leefmilieu, Energie, Mobiliteit en Staatshervorming, voelt zich niet in de wind gezet nu het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart (DGL) een positief advies heeft verleend voor de bouw van de kantoortoren van het Uplaceproject in Machelen.

Eerder had Wathelet geschermd met een veiligheidsprobleem, op basis van datzelfde Directoraat. Dat deed hij nadat Belgocontrol, dat de vluchten op Zaventem coördineert, in een brief aan het Directoraat opmerkingen had geformuleerd omtrent de hoogte van de bewuste toren. Ondanks een eerder positief advies van datzelfde Belgocontrol, dat bij de bouwvergunning werd gevoegd. "Nu oordeelt het Directoraat op basis van een nieuwe analyse van Belgocontrol dat er blijkbaar geen probleem is", zegt Wathelet. "Wat een dossier", zucht hij.

Toch vind hij niet dat er fouten zijn gemaakt bij zijn administratie. Hij betreurt wel dat er adviezen zijn verleend "zonder voldoende inzage in het dossier".

Volgens Wathelet had de hele heisa kunnen voorkomen worden indien Philippe Muyters, Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport (N-VA), zijn diensten had ingelicht. "Ik heb steeds te goeder trouw gehandeld, met het veiligheidsaspect als prioriteit. Toen het Directoraat mij meldde dat er mogelijk een probleem was, heb ik Muyters om uitleg gevraagd. Zijn reactie was echter: 'Trek uw plan'. Ik stel me daar vragen bij. Hoeveel tijd en energie is er niet gestopt in dit dossier, louter omdat Muyters de procedures niet volgde? Waarom wil hij niet begrijpen dat luchtvaartveiligheid niet communautair is?"

Wathelet wil met zijn diensten samenzitten om te voorkomen dat in de toekomst nog 'informele' adviezen worden verleend. En hij wil overleg met de gewesten. "Niet om hun bevoegdheden ter discussie te stellen, maar als dit dossier iets heeft bewezen, dan wel dat een betere samenwerking gewenst is."

Op het kabinet van Muyters reageert woordvoerder Thomas Pollet laconiek. "Dat is de wereld op zijn kop zetten. Het positieve advies bewijst dat de Vlaamse overheid correct heeft gehandeld. Het hele gedoe is veroorzaakt door de rommel die op federaal vlak is georganiseerd. Het Directoraat was op de hoogte. Er is dan ook geen sprake van 'informele adviezen', want hun adviezen waren op basis van overleg en getekend. Het probleem zit bij zijn eigen administratie."

Het ziet ernaar uit dat Wathelet nog gelijkaardige problemen mag verwachten. Langs het kanaal in Brussel, rechtover Tour & Taxis, komt de UP-site. Een woon-, werk- en winkelproject met een woontoren van 140 meter. Ook hier heeft Wathelet informatie gevraagd aan het Brussels Gewest, omdat er ook daar advies moet ingewonnen worden omtrent de luchtvaartveiligheid. "Ik wacht daar nog altijd op", zegt Wathelet. "En dan is men verbaasd dat mijn diensten tegengestelde adviezen verlenen."