Direct naar artikelinhoud

Topbelegger Albert Frère vreest verkiezingsuitslag

‘De weg van de splitsing is onzinnig’, zegt Albert Frère, ’s lands rijkste man. De miljardair zegt ontzet te zijn door het idee en vindt dat België op de vooravond van de verkiezingen voor een beslissend moment staat, ‘ongetwijfeld het meest schrikwekkende uit de geschiedenis van het land’.

Rijkste Belg wijst op financiële risico’s van politieke instabiliteit

De Belgische miljardair Albert Frère, hoofdaandeelhouder van Total en GDF Suez, vindt een splitsing van België onverantwoord. Hij vraagt zich in een zeldzaam interview met de krant Le Soir aan de vooravond van de Belgische verkiezingen openlijk af of we “ons gezond verstand verloren hebben”.

“Elke zin voor rede is zoek als we nu focussen op communautaire debatten, terwijl we ons in de ergste economische crisis sinds de jaren dertig bevinden, met alle desastreuze gevolgen van dien. We zien door de bomen het bos niet meer”, zegt de Waalse financier. “Ik mag niet denken aan een rampscenario waarbij we de onverantwoorde weg van de splitsing verder blijven bewandelen. Dan komen we terecht in een onontwarbare situatie.”

De rijkste Belg roept iedereen op om zijn democratische plicht te vervullen: “België staat aan de vooravond van een beslissende stemming, de meest angstwekkende in de Belgische geschiedenis. Iedereen moet zich bewust zijn van die realiteit.”

De 84-jarige meesterbelegger schetst de uitdagingen die ons te wachten staan: “Onze schuldgraad is een van de hoogste van Europa en de intrestlasten bedragen vandaag al meer dan 12 miljard euro en groeien sneller aan dan het nationale inkomen, zonder te spreken van de additionele kost door de reactie van de financiële markten op de politieke instabiliteit. Onze sociale zekerheid zal lijden onder de kost van de pensioenen. Het is een vicieuze cirkel. We staan voor budgettaire inspanningen zonder voorgaande.”

“Ik ben geen politicus en ik heb de politici geen lessen te leren”, vervolgt hij. “Maar ik ben een burger die ongelofelijk ongerust is, en ben gehecht aan de eenheid en het prestige van ons land.”

“Hebben we ons verstand verloren door alle aandacht te richten op de communautaire debatten terwijl we de ernstigste economische crisis ter wereld beleven sinds de jaren dertig, met de rampzalige gevolgen die we kennen? Het is als een boom die zich in het bos verstopt.”

De zakenman vindt het hoog tijd dat België wakker wordt en onderneemt zonder zich te laten afslachten. “Het uur van de (budgettaire) strengheid en zuinigheid is aangebroken, maar ook het uur van de creativiteit en het dynamisme”, vindt Frère.

Op de vraag hoe hij zijn hechte band met België rijmt met het feit dat hij verantwoordelijk is voor de uitverkoop van enkele Belgische kroonjuwelen (BBL aan ING, Petrofina aan Total, Tractebel-Electrabel aan Suez), antwoordt Frère: “Ik kan alleen maar betreuren dat ik in de rol van boeman word geduwd. Onze groep GBL is verankerd in België en ik woon in dit land. Mensen die me dit verwijten, vergeten ook dat we in het begin van de jaren tachtig GBL gered hebben.”