Direct naar artikelinhoud

Naoto Kan nieuwe premier Japan

De Japanse minister van Financiën, Naoto Kan, werd gisteren benoemd tot nieuwe premier.

Toen de DPJ eind augustus 2009 een historische kieszege realiseerde en de al een halve eeuw regerende Liberaal-Democraten naar de oppositiebanken verwees, was de algemene hoop dat de nieuwe premier Yukio Hatoyama het langer zou uitzingen dan de drie mannen die hem voorafgingen. Zij moesten telkens na ongeveer een jaar de plaat poetsen, Hatoyama stapte woensdag na nauwelijks acht maanden op. En met hem werd de bijzonder ongeliefde nummer twee van het kabinet, Ichiro Ozawa, ontslagen. Hatoyama had er vooral inzake de VS-bases op Okinawa een potje van gemaakt en Ozawa werd door schandalen geplaagd. Niet meteen ideaal voor een partij die in juli naar de kiezer moet voor de verdeling van de helft van de zetels in het Hoger Huis.

De gisteren benoemde Kan moet eerst de partijpopulariteit (deze week een bedroevende 17 procent) opkrikken, wat misschien lukt. Hij verschilt in elk geval erg van zijn voorgangers. Waren de vier laatste premiers (klein)zonen van eerste ministers, dan heeft Kan geen enkele verwant die het eerder tot parlementariër schopte. Politiek is hij een selfmade man die carrière maakte als burgeractivist. Bovendien zeggen waarnemers dat hij onafhankelijk beslissingen neemt en niet buigt onder druk. In de jaren negentig bouwde Kan een zeer goede reputatie op als gezondheidminister. Hij zorgde er toen voor dat een bloedschandaal aan het licht kwam.

Maar de uitdagingen zijn groot: een gigantische de staatsschuld, een haperende groei en een snelle vergrijzing. Harde maatregelen zijn onvermijdelijk.