Direct naar artikelinhoud

Oxfam: 'België weigert kinderarbeid uit chocolade te halen'

'In vergelijking met andere chocoladelanden maakt ons land zich belachelijk', zegt Marieke Poissonnier van Oxfam Wereldwinkels. 'Terwijl Nederland en Duitsland zich engageren om geen chocolade te verkopen waar kinderbloed aan hangt, blijft het in ons land stil.'

Niemand kan garanderen dat de chocolade in de Belgische winkelrekken niet het resultaat is van kinderarbeid. "Die garantie is er momenteel niet", zegt Poissonnier. "Nochtans zou België, het chocoladeland bij uitstek, een voortrekkersrol moeten spelen. Onze federale overheid blijft mee verantwoordelijk voor de bittere nasmaak die veel chocolade nog steeds heeft."

De chocoladebedrijven daarentegen zijn wel al een aantal engagementen aangegaan. "Er zijn duidelijk beloftes binnen de cacaosector", legt Poissonnier uit. "Chocoladegigant Barry Callebaut verkoopt nu chocolade met Max Havelaar-label aan bakkers en chocolatiers. Mars, Nestlé, Kraft en Ferro hebben al enkele deadlines vooropgesteld. Kinderarbeid staat hoog op de agenda van de chocolade-industrie. Geen enkel bedrijf wil een slecht imago hebben."

Oxfam richt zijn pijlen vooral op de Belgische overheid. "Wij vragen allang om een rondetafelgesprek met de chocolade-industrie, het middenveld en de regering. De plannen zijn er, maar een concreet overleg laat op zich wachten. Als je je wil profileren op de wereldtentoonstelling in Shanghai met fijne chocolade, moet je stappen durven nemen om de keten duurzaam te maken."

Zeker in vergelijking met andere chocoladelanden scoort België slecht. "Nederland, het belangrijkste invoerland, heeft een intentieverklaring waarin staat dat tegen 2025 alle chocolade duurzaam moet zijn", zegt Poissonnier. "Er is zelfs een concreet stappenplan. De grootste Europese consument, Duitsland, heeft hetzelfde gedaan. Zelfs Ivoorkust en Ghana praten met de producenten, de overheid en de chocoladebedrijven."

De kans dat de Belgische chocolade langs kinderhanden is gepasseerd, blijft groot. In West-Afrika werken nog altijd tienduizenden kinderen in gevaarlijke omstandigheden op de cacaoplantages.

Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking zijn op de hoogte van de oproep van Oxfam en zouden in de toekomst overleg plannen. Daarnaast benadrukt het kabinet van Paul Magnette (PS) dat de Belgische ontwikkelingssamenwerking al een aantal projecten steunt die kinderarbeid tegengaan.

Om de problematiek onder de aandacht te brengen, lanceert Oxfam zaterdag de actie 'De pot op?'. Wie die dag een lege chocopot naar een van de 230 Vlaamse wereldwinkels brengt, krijgt een gratis pot Oxfam Fair Trade-choco in ruil.