Direct naar artikelinhoud

'Politieregime voor asielzoekers'

De heisa rond de opvangcentrum in Koksijde blijft groeien. De gemeente wil asielzoekers zeer streng aanpakken, onder meer met huiszoekingen door politie in kogelvrije vesten.

Al sinds de aankondiging dat er asielzoekers zouden komen naar de luchtmachtbasis van Koksijde, zijn er moeilijkheden. Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) en de politiechef verzetten zich tegen de beslissing. Gisteren was er overleg gepland tussen Vanden Bussche en vertegenwoordigers van de regering en Fedasil. Die laatsten konden hun oren niet geloven toen het gemeentebestuur zijn eisen opsomde.

Burgemeester Vanden Bussche wil dat de politie dagelijks huiszoekingen kan uitvoeren op de slaapplaatsen van de asielzoekers. De agenten moeten daarbij kogelvrije vesten dragen. Hij eist ook de gsm-nummers van alle mensen die op de basis zijn ondergebracht. Er moet een logboek komen voor alle activiteiten van de vluchtelingen. Bij het minste vergrijp zou de politie iemand 12 uur lang kunnen vasthouden.

"Hij criminaliseert de asielzoekers totaal. Hij gedraagt zich als een dolgedraaide sheriff", laat een betrokkene weten. Een voorbeeld daarvan: de burgemeester beweert dat asielzoekers allerlei zware overtredingen begaan in zijn gemeente. Er blijken tot nu toe maar vijf pv's te zijn opgesteld door de politie: drie voor het 'aftappen' van wifi dichtbij een huis en twee omdat asielzoekers zonder hun badge op de zeedijk wandelden. Sinds er maandag op de basis tuberculose is ontdekt bij een man, zijn de kinderen van de vluchtelingen ook niet meer opgehaald met een busje om naar school te gaan, uit vrees voor besmetting.

Bij Open Vld, de moederpartij van Vanden Bussche, zitten ze verveeld met de kwestie. De houding van de burgemeester komt niet overeen met de partijstandpunten. Er zouden al bemiddelingspogingen geweest zijn door de partijtop, maar niemand lijkt vat op hem te krijgen.

Vanden Bussche begon zijn politieke carrière bij de liberalen. Tussen 2008 en 2010 stapte hij kort over naar LDD. Hij kwam in het nieuws toen hij een team van 'Very Irritating Police' oprichtte tegen Noord-Franse hangjongeren. Volgens Binnenlandse Zaken is er geen probleem met hangjongeren in Koksijde.

Ook de andere partijen kennen burgemeester Vanden Bussche. Een regeringsbron zegt: "De man is een lastpak. Maar laat ons voor- lopig niet overdrijven. Zo geef je hem meer aandacht dan hij eigenlijk verdient."

Wat de zaak extra gevoelig maakt: Sander Loones, ondervoorzitter van N-VA en europarlementslid, woont in Koksijde. Zijn vader is er schepen. "Onze burgemeester formuleert een aantal zeer terechte bezorgdheden. De angst die leeft bij de bevolking moet heel serieus worden genomen", reageert hij. "Maar die angst voor het vreemde kan geen excuus zijn voor het criminaliseren van elk asielzoekersgezin."

Iedereen screenen, iedereen misdadiger

"De voorstellen zijn gemaakt door de korpschef, niet door de burgemeester", zegt Vanden Bussche. "Al is het natuurlijk met mij afgetoetst. Over zeven punten in het veiligheidsprotocol hebben we al een akkoord, er is nog discussie over een à twee punten. Over de politiescreening is het verweer dat wanneer je iedereen screent, iedereen zich een misdadiger zal voelen. Maar als je binnengaat in het Europees Parlement, sta je er bijna in je onderbroek. Zo goed word je gecontroleerd. Tot waar is het aanvaardbaar om een screening te doen? In mijn ogen: als het is om de veiligheid van de burgers te waarborgen, dan gaat het ver genoeg."

Voor de concrete voorstellen verwees hij door naar zijn korpschef Nico Paelinck. Die gaf gisterenavond niet thuis.